CiddiGazete- Tartışmalı verileriyle kamuoyunda tepkilere yol açan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da eleştirildiği öğrenildi.

İddiaya göre devlet kurumunun üzerinde, son zamlar sonrası enflasyonun "yüksek hesaplanmaması için" yoğun baskılar söz konusu.

TÜİK, geçtiğimiz ay son 19 yılın en yüksek enflasyon oranını açıklamıştı. Verilere göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aralık ayında yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08'i bulmuştu.

Bağımsız akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse 12 aylık enflasyon yüzde 82,81'di. Aralık ayındaki artış ise yüzde 19,35.

"CUMHURBAŞKANI KENDİSİNE TEPKİLİ"

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre; AKP'li bir isim, TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer için "Cumhurbaşkanı kendisine tepkili" dedi.

"Açıklanan veriler doğrudan bizden kaynaklı değil. Yaşanan saldırılar sonucu oluşan suni bir enflasyon söz konusu. Cumhurbaşkanımız da aynı fikirde ve TÜİK'in bunu yeteri kadar vurgulamadığını düşünüyor ve tepkili" değerlendirmesini yaptı.

"HATAYI DÜZELTMEK CUMHURBAŞKANIMIZA KALDI"

AKP'li isim, TÜİK'in verileri açıklarken doğru vurgular yapmadığını düşündüğünü belirterek, "Hatayı düzeltmek cumhurbaşkanımıza kaldı" dedi.

Kaynak, "İstifa mı gelecek?" sorusuna ise kesin bir cevap vermeyerek şöyle demekle yetindi:

"Bir sonraki veri açıklandığında bu hatalar düzeltilir ise neden istifa olsun? Ekonomide her veri toparlanma eğiliminde iken enflasyon da düşecektir, TÜİK bu verileri paylaştığında göreceğimize inanıyorum. Ancak hatada ısrar, cumhurbaşkanımızın tepkisini büyütecektir."