CiddiGazete- CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "koltuğunu koruyabilmek için seçim kararı almak istediğini" belirterek, "Söz de karar da milletin değil bunların hepsi sarayın" ifadelerini kullandı.

'KİŞİSEL KEYFİNE GÖRE'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünün Meclis iradesinin üstünde olduğunu iddia eden Özkoç, şunları söyledi:

"Şimdi bize diyor ki, 'Ya Meclis olarak seçim kararı alırsınız ya da Cumhurbaşkanlığı sistemiyle benim elde ettiğim yetki var, ben bu Meclis'i feshederim.' Yani bir kişinin kararıyla, Meclis'in kararıyla değil. Yani ortak akılla değil, tek başına 'Ben Meclisi feshederim' diyor. Kişisel keyifle seçim tarihinin belirlendiği bir seçim takvimi dönemi yaşıyoruz. Halkımız tam da bunu onaylayacak. Türkiye'de bırakın millet egemenliğini aslında tek parti bile egemen sayılmaz. Egemenlik kayıtsız şartsız Tayyip Erdoğan'ın elinde."

KONUT PROJELERİ

CHP'li belediyelerle hayata geçirdikleri konut politikasıyla söz verdikleri evleri teslim etmeye başladıklarını anlatan Özkoç, orta gelirliler için yapılan konut projesine göre hangi ailenin aylık 10-20 bin lira arasındaki kredi dönüşünü sağlayabileceğini sordu.

Özkoç, iktidarlarının en önemli adımlarından birinin ülke gerçeğine uygun, vatandaşı esas alan konut projeleri üretmek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz geleceğiz, vatandaşımızın gelir durumuna, imkanlarına göre insanlarımızın konut sahibi olabilmesi için gerekli tedbirleri alıp bunu bir an önce gerçekleştireceğiz. Bu sözümüzün teminatı, yerel yönetimlerdeki iktidarlarımızın yaptıklarıdır. Onlar söz verdiler, evlerini teslim ettiler. Biz söz veriyoruz, geldiğimizde uygun krediyle vatandaşlarımıza evlerini teslim edeceğiz."

DÜNYA LİDERLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, dünya liderlerinin 2023 sonrası kendisiyle çalışmak istediğini söylediğini belirterek, dünya liderlerinin, Türkiye'yi iyi yönetecek, ülkesinin menfaatleri için savaşacak birini isteyip istemeyeceğini milletin takdirine bıraktığını söyledi.

İktidar olduklarında Türk insanının itibarlı hale geleceğini aktaran Özkoç, dış politikayla ilgili sıkıntıların ise sürdüğünü söyledi.

Erdoğan'a yönelik eleştirilerde bulunan Özkoç, milletin sandığa giderek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne "hayır" demesi ve gerçek temsilcilerini seçmesi gerektiğini dile getirdi.

ERDOĞAN'IN ADAYLIĞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar aday olmasıyla ilgili tartışmaları nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Özkoç, "Biz Tayyip Erdoğan'ın adaylığının Anayasa'ya aykırı olduğunu biliyoruz. Bu seçim tarihiyle ilgili alınan kararın, getirdikleri seçim sistemiyle birlikte uygulanmasının hukuka aykırı olduğunu da biliyoruz. Ancak Erdoğan, YSK ile Anayasa'yı ve hukuku çiğneyerek bugüne kadar yaptığı gibi aday olacak ve milletin karşısına, bizim karşımıza çıkacak” diye konuştu.

BAŞÖRTÜSÜ VE AİLE

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişiklik teklifinin görüşmelerinin salı günü sürebileceğine dair değerlendirmesi sorulan Özkoç, Cumhur İttifakı'nın, komisyonlarda görüşülen konuları muhalefeti konuşturmadan geçirmek gibi bir kaygı taşıdığını iddia etti.

"Ancak kadınlarımızın temel özgürlük haklarıyla ilgili bir teklifin görüşüldüğü bir konuyu nedense uzatmak, yaymak ve yine siyasete malzeme yapmak istiyorlar. Bizim arkadaşlarımız gerekli görüşmeleri yaptılar, komisyona gittiler, kendi görüşlerini net bir şekilde açıkladılar. Biz 'Orada görüşmelerimizi tamamlayalım, konuşalım ve bu işi bitirelim' diyoruz ama onlar 'Bu konuyu uzatalım, yayalım, siyasete malzeme çıkaralım' diyorlar. Bizim niyetimiz sarih. Biz olduğumuz yerdeyiz. Bu konunun artık bir daha Türkiye'nin gündemine gelmeyecek şekilde gündemden çıkmasını istiyoruz."

ÖNERGE SUNULACAK

Özkoç, İYİ Parti'nin teklifini nasıl gördüğünün sorulması üzerine, İYİ Parti'nin değil altılı masanın ortak bir teklifi olduğunu kaydetti.

Ortak teklifin önerge olarak sunulacağını vurgulayan Özkoç, şunları söyledi:

"Biz verdiğimiz önergenin arkasında olacağız. Onların getirdiği teklifi biz kabul etmiyoruz. Biz, İYİ Parti'nin de dillendirdiği, CHP'nin de daha önceden söylediği, kadınlarımızla ilgili daha özgürlükçü bir tutumu TBMM gündemine bir kanun teklifi olarak getirdik. Onlar 'Anayasa'ya bunu koyalım' dediler ama LGBT ile bir teklifi de ilaveten getirdiler. Ben çok merak ediyorum; AKP'li belediyelere, bizim belediyelere sordum. 'LGBT'li vatandaşlardan evlenmek için başvuran var mı' diye. Hiç başvuru yok. Yasalara göre zaten her şey çok açık. Medeni hukuka göre her şey çok açık, çok net. Başörtüsüyle bu konunun bir alakasının olmadığı da çok açık, çok net. O yüzden biz getirdiğimiz teklifin arkasında duruyoruz."

Teklifin mevcut haliyle TBMM Genel Kuruluna gelmesi halinde ne yapacakları sorulan Özkoç, kendi tekliflerinin, önergelerinin arkasında duracaklarını kaydetti.

SEÇİM TARİHİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, seçimin 14 Mayıs'ta yapılması halinde seçim kanununda yapılan değişikliklerin yürürlüğe girip girmeyeceği yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cumhurbaşkanı'nın aday olması Anayasa'ya aykırıdır. Seçim tarihinin bu şekilde belirlenmesi hukuka aykırıdır. Tayyip Erdoğan ile YSK, seçim konularında hiçbir zaman kesinlikle hukuka ve Anayasa'ya uygun hareket etmedi, bunda da etmeyecek. Millete dayatacaklar, 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizde bir Cumhurbaşkanı kendisinin adaylığıyla ilgili Meclis'i feshetmiş olacak."

Milletvekili Seçimi Kanunu'nda, "Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 60 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir" ifadesine yer verildiğini vurgulayan Özkoç, ilk günün de 14 Mart'a geldiğini ve buna göre yeni seçim kanununun yürürlüğe girmemiş olması gerektiğini ifade etti.