CiddiGazete- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir hakkındaki "FETÖ borsası" soruşturması kapsamında hazırlanan iddianameyi tamamladı.

İddianamede 3,5 milyon TL'lik nakit para, boğaz manzaralı köşk, 7 kilo altın gündeme geldi.

Savcılık, aynı suçu 4 kez işlediği gerekçesi ile Özgür Taşdemir'in 28 yıla kadar hapsini istedi.

Özgür Taşdemir, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden 9 gün sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü görevine getirildi. Göreve geldikten kısa süre sonra hakkında rüşvet iddiaları çıkan Özgür Taşdemir, 2017 yılının Eylül ayında görevden alınarak müdüriyete çekildi. 2021 yılında ise polislikten ihraç edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özgür Taşdemir'in "FETÖ borsası" içerisinde yer alarak haksız kazanç sağlığı yönündeki iddialarla ilgili soruşturmasını tamamladı.

6 Ekim 2021 tarihinde tamamlanan 6 sayfalık iddianame, Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi.

MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİNİN TESPİTLERİ

İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen mülkiye müfettişlerinin 4 Şubat 2019 tarihli raporu da iddianamede yer aldı. Çalık Holding'e bağlı Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı A.T.'nin babası A.T.'nin, el konulan FETÖ şirketlerinden TARKİM Havacılık şirketinde yurt dışına kaçan Faruk Bayındır ile ortak olduğu iddia edildi.

A.T'nin, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrasında ailesi ile yurt dışına gittiği ve hakkındaki FETÖ soruşturmasının da kapatılması karşılığında dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir'e rüşvet olarak Sarıyer'de boğaz manzaralı köşk verdiği öne sürüldü.

A.T'nin, hakkındaki FETÖ soruşturmasının kapatılması görüşmelerini ise ortağı olduğu Hüseyin Talha Özkul aracılığıyla yaptığı ifade edildi.

İddianameye göre, A.T. ailesi hakkında FETÖ soruşturması devam ederken, A.T adına kayıtlı olan İstanbul'daki Boğaz manzaralı köşk, İstihbarat Müdürü Özgür Taşdemir'in amcası Adem Taşdemir'e devredildi. Bu yolla A.T. ailesi hakkındaki FETÖ evraklarının Özgür Taşdemir tarafından yok edildiği ileri sürüldü.

SERVETİNDE 3,5 MİLYON TL'LİK ARTIŞ

Özgür Taşdemir'in istihbarat şube müdürlüğü görevinden alındıktan sonra, tutuklanma korkusuyla Gürcistan'a kaçtığı, 2 ay sonra da geri döndüğüne dikkat çekildi.

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, Özgür Taşdemir'in 1 Ocak 2017 ile 1 Temmuz 2018 tarihleri arasında banka hesaplarında 3 milyon 287 bin 770 TL artış, eşi Nadide Benan Kepsutlu'nun hesabında ise 259 bin 339 TL artış olduğu belirtildi.

Mülkiye müfettişlerinin 31 Ağustos 2019 tarihli raporunda ise Özgür Taşdemir'in yalnızca istihbarat amaçlı ve ülke güvenliği için yapılması gereken istihbarat sorgulama sistemlerini, A.T, A.T ve S.T için yaptığı belirlendi.

BEYAN EDİLMEYEN SERVET

İddianamedeki rapora göre, Özgür Taşdemir beyan ettiği 1 milyon 30 bin TL değerindeki nakit varlığını düğününden elde ettiği takıları kaynak gösterdi. 7 kilo saf altını bozdurularak bu nakit parayı elde ettiği ileri sürüldü. Ancak, Taşdemir'in banka hesaplarındaki para hareketlerinden tespit edilen nakit varlığının 2 milyon 400 bin 629 TL olduğu ifade edildi.

Bunun yanında Taşdemir'in İstanbul Arnavutköy'deki Akkent Plus Doğan Konutları'nda bir daire, eşinin üzerinde olan üç ayrı plakalı Mercedes marka aracı ve BEGAN Taşımacılık inş. Tah. Petrol san. ve Tic. şirketi tarafından açılacak Bahçeşehir Koleji için şirketteki toplam yüzde 15'lik hisseleri mal beyanında bildirmediği belirtildi.

SAVUNMALARINDA NELER SÖYLEDİLER

İddianamede şüpheli Özgür Taşdemir, müşteki A.T ile Hüseyin Özkul, Adem Taşdemir ve Merve Akyıldız'ın ifadelerine de yer verildi.

A.T ifadesinde, hakkında FETÖ soruşturması olduğu, babasının Tarkim Havacılıktaki ortaklığı, yurt dışına FETÖ soruşturması nedeniyle kaçtığı şeklindeki iddiaları yalanladı ve rüşvet olarak verildiği iddia edilen Sarıyer'deki köşkün tapuda kendi adına tescilli olduğunu belirtti.

A.T, küçük kardeşinin ABD'de eğitim gördüğü, ailesinin de bu sebeple yurt dışına çıktığını ifade etti. A.T, Özgür Taşdemir'e rüşvet verdiği yönündeki iddiaları da yalanladı.

"TEK HESAP İKİ BANKADA GÖRÜLDÜ"

Özgür Taşdemir ise ifadesinde, düğününden elde ettiği 1 milyonun üzerindeki nakit parayı, alım-satım yaparak arttırdığını söyleyerek hesabındaki artışları açıklama yoluna gitti.

Tüm gelirleri ve mal varlığını bildirdiğini savcılık sorgusunda iddia eden Taşdemir şöyle devam etti: "QNB Finans bank ile Enpara isimli bankalar filiyatda ikiz banka olarak çalışmaktadır. Bankadaki hesabım aynı zamanda iki ayrı yerde görüldüğü için hesapta böyle bir fazlalık tespiti yapılmış. Belçika'da Erkan Adıyaman isimli annemin öz dayısının oğlu olan akrabam bana 130 bin Euro para gönderdi. Ona İstanbul'dan bir daire alacaktık. Sonra geldiğinde daireyi beğenmedi ve almadı. Parayı da kendisine iade ettim. Bilirkişi raporunda toplam tespiti yapılan 2 milyon 400 bin 629 TL paranın açıklaması bu yöndedir."

Özgür Taşdemir, amcası Adem Taşdemir'in A.T'den aldığı boğaz manzaralı köşkle ilgili hiçbir bilgisinin olmadığını öne sürdü.

TAŞDEMİR KÖŞKÜ ALMAYA POLİSLERLE GİTTİĞİNİ BELİRTTİ

Sarıyer'deki boğaz manzaralı köşkün satışını yapan A.T'nin ortağı olduğu ileri sürülen Hüseyin Özkul ise ifadesinde, köşkü Adem Taşdemir'e kendisinin sattığını doğruladı.

Adem Taşdemir köşkün tapu devrini almak için Sarıyer'e, Özgür Taşdemir'in makam aracı ile gitti. İfadesinde de bunu doğrulayan amca Adem Taşdemir, tapudaki işi için yeğeni Özgür Taşdemir'i aradığını, o da makam aracı ile iki polis memurunu gönderdiğini, Sarıyer Tapu Dairesi’ne böylelikle gittiğini belirtti.

Görevli polisler ise savcılık soruşturmasında, "Bana sorduğunuz tarihlerde Özgür Taşdemir, 'Amcam Adem Taşdemir'i Bağcılar'daki ikametinden alıp Sarıyer Kaymakamlığı'na götürün' dedi. Adem Taşdemir'i alarak kaymakamlığa geldik. Taşdemir ile yanımızdaki polis E.U. içeri girdi. Yarım saat sonra çıktılar. Adem Taşdemir'i daha sonra Vatan Caddesi'ndeki İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne getirdik. Bir gün Özgür Taşdemir beni tekrar aradı. Dayısının eşini alıp Çalık Holding'e götürmemi istedi. Yengesini holdingde bıraktım. Bir müddet sonra yengesi çıktı. Elindeki dekontu bana vererek Özgür Taşdemir'e vermemi istedi. Dekontun üzerinde 400 ya da 500 bin dolar yazılıydı" dedi.

CEZA TALEBİ

Savcılık iddianamesinde Özgür Taşdemir'in "Kamu görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanarak kişisel verileri, hukuka aykırı olarak ele geçirme, bir başkasına verme ve yayma", "Zincirleme suç", “haksız mal edinme” suçlarını işlediğini öne sürerek, Tük Ceza Kanunu’nun 136, 137 ve 43’üncü maddelerinden, A.T'nin hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. Savcılık suç filinin 4 kez işlendiğine dikkat çekerek, T.'nin 16 yıldan 28 yıla kadar hapsini talep etti.

BİR YILLIK EVLİLİK

Özgür Taşdemir, 2017 yılında Habertürk TV sunucusu Nadide Benan Kepsutlu ile şaşalı bir düğünle evlendi. Çift 2018 yılında olaylı bir şekilde boşandı.

Kaynak: Odatv