CiddiGazete- Yüksek enflasyon, resesyon beklentileri ve Avrupa'da enerji krizi söylentileri endişeleri arttırırken ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz tutumunda şahin bir tavır takınıp takınmayacağı yakından izleniyor.

Tüm gelişmeler ışığında dolar endeksi, 108 seviyesini aşarak Jackson Hole sempozyumu öncesi 5 haftanın zirvesine yükseldi. Yatırımcıların dolara yönelmesinin yanı sıra Rusya'nın doğalgaz tedariğini keseceğini açıklaması Euro'da yaşanan kaybı süratlendirdi.

Euro/dolar, 0.9994 ile yeniden parite seviyesine geldi ve 15 Temmuz'dan bu yana en düşük rakamı gördü. Euro/dolarda yaşanan değişiklikler, Türk ihracatçısı tarafından yakından izleniyor. Bu durum geliri euro, maliyeti ise dolardan oluşan ihracatçıyı zor durumda bırakıyor.

Halk TV’nin aktardığına göre, ons altın, Fed yetkililerin sıkı para politikasına bağlı kalacağına yönelik açıklamalarıyla birlikte düşüşünü sürdürüyor. Ons altın, yüzde 1'e yakın düşüşle 1.732 dolara kadar geriledi. Düşüş eğilimini üst üste altıncı işlem gününe taşıyan ons altın, 28 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Ons altın, 10 Ağustos'ta 1.800 doların üzerini test etmişti.