CiddiGazete- Hatay, Malatya ve Şanlıurfa valiliklerinden peş peşe açıklamalar geldi. Açıklamalarda, kentlerdeki ev taşıma ücretlerine tavan fiyat sınırı getirildiği duyuruldu.

Hatay Valisi Rahmi Doğan yazılı açıklamasında, merkez Antakya ilçesi sınırları içinde ev taşıma ücretinin en fazla 5 bin lira olacağını duyurdu.

Doğan, "Antakya-Yayladağı 6 bin, Antakya-Reyhanlı 6 bin, Antakya-Arsuz 7 bin, Antakya-Erzin 8 bin lira, ev taşıma asansör bedeli 1000 lira olarak sınırlandırılmıştır. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlem uygulanacaktır" dedi.

MALATYA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Malatya Valiliği'nden yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Malatya'dan başka illere gitmek isteyen depremzedelerin eşyalarını taşımak üzere Valilik Kriz Merkezince, herhangi bir suistimale mahal verilmemesi amacıyla azami ücret belirlendiği belirtildi. Malatya Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Malatya, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri sınırları dahilinde taşıma işlemleri 6 bin lira, diğer ilçeler 8 bin lira, Elazığ 8 bin lira, Kayseri 15 bin lira, Ankara 20 bin lira, İstanbul 30 bin lira olarak belirlendi. Bu rakamlara asansör bedeli dahil olup, ayrıca 1000 lira işçilik ücreti de eklenecektir. Belirtilen fiyatlara uymayan firma veya taşıyıcı şahıslar hakkında depremzede vatandaşlarımızın Ticaret Bakanlığı Alo 175 çağrı merkezi numarasından, Alo CİMER 150 iletişim numarası veya Malatya Valiliği Açık Kapı www.acikkapi.gov.tr adresinden şikayeti halinde cezai işlem uygulanacaktır."

BİR SINIRLAMA DA ŞANLIURFA'DA

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, ev taşıma bedeline tavan fiyat uygulaması getirildiğini duyurdu. Ayhan'ın paylaşımı şöyle:

İlçe içerisinde ev taşıma ücreti maksimum 6.000 TL,

İlçeler arasında maksimum 8.000 TL'dir.

Ev taşıma asansör bedeli 1.000 TL olarak sınırlandırılmıştır.

Ekiplerimiz, denetimlerini gerçekleştiriyor. Bu düzenleme dışına çıkan firmalara gerekli işlemler uygulanacaktır.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TAŞINMA GENELGESİ YAYIMLADI

Öte yandan depremin ardından taşınmak isteyenlerden fahiş nakliye ücretleri karşısında İçişleri Bakanlığı valiliklere "Afet Bölgelerinde Eşya Taşıma Tarifeleri" başlıklı genelge gönderdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, fahiş fiyatı engellemek için oda temsilcileri ve sektör paydaşlarıyla yaptığı görüşmeler yapıldığı, ücretlerde bölgesel koşulları da değerlendirerek aşağı ya da yukarı yönlü yüzde 15 oranında esneklik yapılabileceği belirtildi.

Genelgeye göre, 4+1'e kadar evler için evden eve eşya taşıma bedeli; şehir içi (25 kilometre dahil) evden eve eşya taşıma işinin işçilik bedeli dahil azami 6 bin lira, il sınırları dahilinde ilçeler arasında evden eve eşya taşıma işi, işçilik dahil azami 9 bin lira olacak. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şehirler arası evden eve eşya taşıma işinin 6.000 TL olduğu, bu bedele azami ilave olarak (25 kilometreyi aşan kısmı için) kilometre başına 10 TL, ayrıca 1.000 TL varış noktası asansör bedeli, 2.000 TL varış noktası işçilik bedeli ve 1.000 TL şoför ücreti ekleniyor. Taşıma işlerinde asansör kiralanması halinde; 10'uncu kata kadar azami asansör kiralama bedeli 1.000 TL, bu katın üzerindeki her kat için ilave 100 TL kiralama bedeli alınıyor."

Bu fiyatlar üzerinden valilerin yerel koşullara göre tarifeleri belirlemeleri istenen açıklamada, "Bu kapsamda; yardım amaçlı bedelsiz taşımalar hariç olmak üzere, valiliklere 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 9'uncu maddesi uyarınca normal piyasa koşullarına göre fiyat oluşumunun sağlanması için bu belirtilen tarifeler çerçevesinde yerel koşullar da dikkate alınarak fiyatların aşağı veya yukarı yönlü yüzde 15 esneklik bandında belirlenerek kamuoyuna duyurulması istendi" denildi.