CiddiGazete- Lüksemburg'tan üç gol yemek ve dün akşam Faroe Adaları'na yenilmek sadece Kuntz'un hatası değil, futbolumuzu bu hale getiren tüm geçmiş hataların tezahürüdür.

Beş yabancı futbolcuyu ben de desteklemiştim zamanında. Kendi milli takımlarında görev alan yabancı futbolcular ülkemizin takımlarında oynayabilirlerdi. Bunun faydasını da gördük. Ciddi başarılar elde ettik. Ülkemize gelen kaliteli kaleciler, bir ara kaleci sorunu yaşayan ülkemizde kaleci yetişmesini sağladı. Caner'in kendisini geliştirmesi, yine iyi bir yabancı oyuncunun oyun mantalitesini almasıyla oldu. Hagi, Alex ve Popescu gibi yıldızlar, aynı mevkilerde oynayan genç isimlere ilham kaynağı oldular.

Peki sonra ne oldu?

Futboldan anlamayan, futbol bilgisi taraftarlığın ötesine geçmemiş paralı yöneticiler, onlarla kedinin fareyle oynadığı gibi oynayan menajerlerin oyuncağı oldular. Ne kadar tapon isim varsa, takımlarında yer bulamayan balon isim varsa ülkemize topladılar. Genç ve yetenekli isimlerimiz, takımlarının maç kadrolarında yer bulmakta zorlandılar, hatta imkan bulamadılar. Alt lige gidenler oldu. Avrupa'ya gidip şans arayanlar oldu ama nafile. TFF yöneticileri, bu yöneticilerin içinden seçildiler ve yabancı futbolcu sınırı sahada 8 olması koşuluyla müsabaka listesinde 14 oldu. En üst liginde, 90 dakika maç oynayabilen en az 100 futbolcun yoksa, afedersiniz ama siz ne başarısı bekliyorsunuz?

Futbolumuzun, futbolun içinde yaşamış, futbolcu olarak ter dökmüş, teknik adam olarak başarılara imza atmış bir TFF Başkanına ihtiyacı var. 10 yıllık planla, statü revize edilmeli, futbolcusundan masörüne kadar, yerli ve milli bir yapıya kavuşmalı. Hatta yönetimde mutlaka geçmişte FIFA hakemliği yapmış bir isim de olmalıdır. Varsın o 10 sene içerisinde bir başarı gelmesin ama inanın 10 sene sonra fişek gibi bir Milli Takım izleyeceksiniz. Oynanan futbol zevk verecek. Aksi halde; bu zihniyetle yönetilen futbol olduğu sürece, değil Kuntz, takımın başına Mourinho gelse bir şey yapamaz.

Sonuç olarak, ülkemizin yetiştirdiği futbolcularda sorun yok, sorun o futbolcuların ileride bir büyük takımımızda oynayabilme hayallerinin ellerinden alınması. Yani umutlarının kırılmasında! Bu nedenle istifa etmesi gereken isim sadece Kuntz değil, TFF Başkanı ve yönetimi de olmalıdır. TFF'nin başına, yukarıda yazdığım özelliklere sahip bir isim getirilmelidir. Futbol, futbol emekçilerine teslim edilmelidir! (Evren Dölek)