Bu hatırlatmayı yapmak için "12 Eylül"ün geçmesini özellikle bekledim.

Geçmişi unutmakta, unutturmakta, sünger çekmekte üzerimize yoktur! Biz unutuyoruz ama elin ABD'lisi unutulmasın diye neler yapıyor!

12 Eylül askeri darbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ayıplı demokrasi halkalarının başında gelir.

Mimarı da Kenan Evren'dir. "Orgeneral" olarak "darbe" yapan Kenan Evren, "rutbesiz" gömüldü.

Hem kişisel, hem de milli hassasiyetlerim nedeniyle ölmüş olsa da kendisini hayırla yad etmeyeceğim.

Devran değişince Kenan Evren'in adı cadde ve sokaklardan, okullardan kaldırıldı.

Ancak bir yerde, Türkiye'den 10 bin km uzakta hala yaşamakta. Hem de Türkiye Cumhuriyeti'nde Başbakanlık, Başbakan Yardımcılığı yapmış olan iki zatın takdirleriyle!

Bunlardan biri merhum Bülent Ecevit, diğeri de Devlet Bahçeli.

Devlet Bahçeli, MHP'nin yan kuruluşlarında görev yapıyor olmasına rağmen, 12 Eylül'de cezaevine girmedi, gözaltına alınmadı, karakolda ifade bile vermedi. O nedenle 12 Eylül travmasının ne olduğu konusunda ciddi bir fikir sahibi olmayabilir.

Fakat Bülent Ecevit cezaevine girdi, siyasi yasaklı oldu, partisi kapatıldı, beş parasız kaldı, "darbeyi" iliklerine kadar yaşadı. Onun gibi birinin Kenan Evren'in adını yaşatmak için devletin parasıyla yaptığı tasarrufu anlamak mümkün olmadı.

Unutuyoruz dedik ya... Peki neydi bu iş?

Emekli olduktan sonra Marmaris'te yaşamaya başlayan Kenan Evren, 2001 yılında Ankara'ya geldi ve Başbakan Bülent Ecevit'le görüştü. Adına, ABD'nin Florida kentindeki Atlantik Üniversitesi'nde kürsü kurulacağını söyledi ve Türkiye'nin tanıtım fonundan yardım edilmesini istedi.

Meteliğe kurşun attığımız o zor günlerde, Türkiye Tanıtım Fonu'ndan, ABD'deki Atlantik Üniversitesi'ne 480 bin dolar bağış yapıldı.

Türkiye Tanıtım Fonu Devlet Bahçeli'ye bağlıydı. Bağış kararının altına Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli imza attı.

Kürsünün açılış törenine, "sosyal demokrat" Kültür Bakanı İstemihan Talay gönderildi.

Türkiye'de adı her yerden silinen Kenan Evren, iki hükümet ortağı sayesinde, ABD'deki "Atlantik Üniversitesi Kenan Evren Kürsüsü"nde yaşamaya devam ediyor!