CiddiGazete- Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle gözler kıdem tazminatına çevrildi.

"Kıdem tazminatı ne olacak, ilk maaşlar ne zaman ve işe döneceklerde hak kaybı olur mu sorularının yanıtı merak ediliyor.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, emekli olacakların dikkat etmesi gereken 8 Kod'a dikkat çekti.

Dünya'nın haberine göre Yılmaz "1'den 50'ye kadar kodlar var. 8 Kod emeklilik nedeniyle çıkışı kapsıyor. Farklı bir kod ile de çıkış vermek emekliliğe engel değil ancak 8 Kod işverenle çalışan arasındaki kıdem tazminatı konusunda kanıt olur. Farklı bir kod ile çıkış verilirse kıdem tazminatı yanabilir. Bu da iş mahkemelerine yansır" dedi.

Yılmaz, "Çalışırken emeklilik başvurusu yapılamadığından çıkış yaptırmak zorunlu. Burada Kod 8 ile çıkış yapıldığında emeklilik için ayrılmış olan EYT'lilerin tazminat hakkı da korunuyor. O yüzden Kod 8 ile çıkış yapmak tekrar işe girişi de kolaylaştıracağından çok önemli" ifadelerini kullandı.

Kod 8 (Emeklilik, yaşlılık veya toptan ödeme nedeniyle) ile çıkış yapıldıktan sonra sigortalı çalışma hayatına devam edilecekse, tahsis talebini yani emeklilik müracaatını yaptıktan sonraki güne ya da daha ileri bir tarihe emekli olarak (SGDP) işe giriş bildirgesi verilebiliyor.