CiddiGazete- Emeklilere ilk defa 2018 yılında 1000 lira olarak verilmeye başlanan bayram ikramiyesi, 2021 yılında bin 100 liraya yükseltildi. Bayram ikramiyesinin 2000 liraya çıkartılmasına ilişkin kanun teklifi, 25 Mart Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkartılmasına ilişkin düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifinin hafta içinde yasalaşması bekleniyor.

İKRAMİYE KİMLERE ÖDENİYOR?

Kanuna göre, bayramın içinde bulunduğu ayda Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malulü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri almakta olan kişilere bayram ikramiyesi ödeniyor. Ayrıca, şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahipleri de bayram ikramiyesi alıyor.

Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan’da başlayacak. Nisan ayında emekli aylığı almakta olanlara ikramiye ödenecek.

MARTTA DİLEKÇE VERENLER

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası kapsamında mart ayında emeklilik dilekçesi verenler, yasal olarak 1 Nisan’dan itibaren emekliliğe hak kazanmış oluyorlar. Dolayısıyla, mart ayında emeklilik dilekçesi veren EYT’lilerin tamamı, ilk emekli aylıkları ne zaman ödenirse ödensin, Ramazan Bayramı için 2 bin lira ikramiye alacaklar.

14.6 MİLYON EMEKLİ

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, emekli sayısı 2022 yılsonu itibarıyla dosya bazında 13 milyon 128 bin kişiyi buluyor. EYT düzenlemesi kapsamında emekliliği hak etmiş bulunan 2 milyon 250 bin kişiden 1.5 milyonunun hemen emekli olması durumunda yaklaşık 14.6 milyon emekliye 29 milyar lira dolayında ikramiye ödenecek.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR

JPMorgan'dan 'iddialı' Türkiye tahmini JPMorgan'dan 'iddialı' Türkiye tahmini

Ölen eşinden veya anne-babasından dolayı dul-yetim aylığı alanların bayram ikramiyesi hisseleri oranında ödeniyor. Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’si oranında dul aylığı bağlanmış olan eşe 1000 lira; yüzde 25’i bağlanmış olan kızına ise 500 lira ikramiye ödenecek. Herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar eşinin aylığının yüzde 75’ini almakta olduklarından, 1.500 lira ikramiye alacaklar.

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI

İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 500 lira, yüzde 45 olanlara 900 lira ikramiye ödenecek.

BİRDEN FAZLA AYLIK ALANLAR

SGK’dan birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye verilecek. Örneğin bir kişi hem kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı, hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa sadece kendi emekliliğinden dolayı 2000 lira ikramiye alacak. Bir kadın hem dul aylığı, hem de yetim aylığı alıyorsa en yüksek aylık aldığı dosyadaki oran üzerinden tek ikramiye alabilecek.

Emekli aylığı ile birlikte sürekli iş göremezlik geliri alanlar ise sadece emekliliğinden dolayı 2.000 lira ikramiye alacaklar.

Emekli veya hak sahiplerinin nisan ayı içinde fakat bayram öncesi vefatı durumunda, bayram ikramiyesini hak sahipleri alabilecek.