CiddiGazete- Kocaeli Üniversitesi (KOÜ), Siyasal Bilgiler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilik için başvuran tüm EYT’lilerin aylıklarının Ramazan Bayramı’ndan önce ödenip ödenemeyeceğini değerlendirdi.

Prof. Dr. Çelik, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Başvuran bütün EYT’lilerin aylıkları bayram öncesinde ödenebilir mi? Umarım öyle olur, umarım tüm aylıklar bağlanır ama oldukça zor!

İşte sebepleri:

1️- Mart ayı itibariyle 1,6 milyon başvuru olduğu bildiriliyor. Bu sayı Nisan 2023'te daha da artacak.

2- SGK'nin normal şartlarda ortalama aylık bağlama sayısı 50 bin civarında.

3️- Mart 2023'teki EYT başvurusu SGK'ye yapılan ortalama aylık emeklilik başvurusunun 32 katı Hiçbir kurum aynı şartlar altında ortalamanın 32 katı işlemi yapamaz.

4️- Mart 2023 başvurularının 250 bininin işleminin tamamlandığı bildiriliyor. SGK emekçileri canla başla, gece gündüz ve hafta tatillerinde çalışarak normalin 5 katı aylık bağlamışlar. Ancak SGK emekçilerinin 10, 20, 30 kat fazla çalışmaları beklenemez.

5️- Bu durumda tüm başvuruların sonuçlanması ayları bulabilir. Özellikle başvuruların yoğun olduğu büyük kentlerde sürenin uzaması kaçınılmaz.

6️- Aylıklar başvuru sırasında göre ve başvuru tarihi esas alınarak bağlanacaktır ve geriye doğru topluca ödenecektir ancak tüm başvuruların sonuçlanması ayları bulabilir.

7️- Bayrama 13 gün var ve tüm başvuruların sonuçlanması için SGK'nin günde 104 bin başvuruyu sonuçlandırması demek. Böyle bir iş yükü ne insani ne de teknik olarak mümkün değil. SGK çalışanları büyük bir iş yükü ile karşı karşıya

8️- Kurumun bir günde 104 bin başvuruyu sonuçlandırması hayatın olağan akışına aykırı.

Kurumun toplam 26 bin civarında memuru var ve bunların önemli bir bölümü tahsis işlerinde uzman değil.

9️- SGK çalışanlarının aşırı çalıştırılması ve uzman olmayan personelin tahsis işlemlerinde çalıştırılması, hatalı işlemlere yol açabilir ve ileride emekliler ve SGK çalışanları için sorunlar yaratabilir.

10- Dolayısıyla tüm EYT başvurularının bayram öncesi ve nisan ayı içinde sonuçlandırılması mümkün görünmüyor. Kurum EYT'liler beklenti içine sokmak yerine gerçekçi açıklamalar yapmalıdır.

11- EYT yasası geciktirilmeseydi, 2022 yılı Kasım ve Aralık ayı içinde çıkarılsaydı şimdiye kadar sorun büyük ölçüde çözülmüş olurdu. Şimdi hükümet SGK'nin personel ve teknik alt yapısını dikkate almadan seçim kaygısıyla bütün aylıkları yetiştirme telaşı içinde. Ancak ciddi sorunlar kapıda bekliyor.