CiddiGazete- Yoğun başvuru nedeniyle aylık bağlama işlemi geciken binlerce EYT'liye emekli aylığı yerine "avans" ödemesi yapılacak.

Avans hakkı, emekli aylığının 90 gün, yani 3 ay gecikmesi durumunda doğacak.

SGK önümüzdeki 3 ay boyunca emeklilik işlemlerini tamamlayamadığı yüz binlerce EYT'liye Temmuz ayından itibaren avans ödeyecek.

Aylık bağlama işlemi Eylül ayına kadar tamamlanamayan EYT'liler, Ekim ayında ikinci kez avans talep edebilecek.

Sonraki 3 ayda da aylıklar bağlanamazsa bu sefer 2024 Ocak ayında üçüncü kez avans ödenecek.

NİSANDA MAAŞ ALMAK HAYAL

SGK yetkilileri, ilk etapta emeklilik hakkı kazanan 2 milyon 250 bin EYT'liden yaklaşık yarısının emeklilik dilekçesi vereceği, geri kalan yarısının ise çalışmaya devam edeceği hesabını yapıyor.

SGK kaynakları, martta emeklilik başvurusu yapanların çok azına Nisan ayında emekli aylığı bağlanacağını, geriye kalan yüz binlerce EYT'linin 9 ay, hatta 12 ay maaş beklemek zorunda kalacağını bildirdi.

Yürürlükteki Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 82'nci maddesine göre, emeklilik dilekçesi verdiği ve aylık bağlamaya hak kazandığı halde 90 gün içinde aylığı ödenemeyen sigortalıların yazılı dilekçeyle başvurarak avans talep etme hakkı doğuyor.

İlerideki alacaklarına mahsuben ödenecek avans tutarı her 3 ay için net asgari ücretin 3 katını, yani 25 bin 518 lirayı geçemiyor.

Ancak alt limit belirlenmediği için SGK dilerse bin, iki bin ya da 3 bin lira gibi çok küçük miktarlarda avans ödemesi de yapabilecek. Ödenen avans birikmiş emekli aylığını geçerse, 4 eşit taksitle sonraki aylıklardan kesilecek.

NORMAL ŞARTLARDA BİLE İKİ AYDAN ÖNCE EMEKLİ OLAN YOK

Personel yetersizliğinden dolayı SGK'da normal şartlarda bile emeklilik işlemleri iki ayı geçen bir süreçte tamamlanabiliyor. EYT yığılması için önlem almayan SGK'nın aylar sürecek işlemler için bilgisayar programlarını bile güncellemediği öğrenildi.