CiddiGazete- Kariyernet CEO’su Fatih Uysal, yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri araştırmaya göre, kamuoyunda kısaca EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi ile emekli olacak çalışanların yaklaşık üçte ikisinin çalışmaya devam etmeyi düşündüklerini belirtti.

Uysal, “İstihdamda çok fazla değişken var. EYT de bunlardan bir tanesi ve 2 buçuk milyon kişinin etkileneceği öngörülüyor. Bu kişilerin belirli bir bölümünün EYT’den yararlanarak emekliliğe ayrılmasının istihdamda bir domino taşı etkisi yaratacağını öngörüyoruz” dedi.

İŞ HAYATINDA HAREKETLİLİK

Bloomberg HT yayınına katılan Fatih Uysal, “Konumu itibari ile EYT kapsamında olanlar tecrübeli çalışanlar olduğu için, bu kapsama girip çalışmayı bırakacak olanlar şirketlerde bir hareketliliğe sebep olacak. Bu pozisyonların yerini doldurabilmek için şirketler ya dışarıdan çalışan almak isteyecekler ya da içeriden terfi yöntemi ile çalışanları bu pozisyonlara kaydıracaklar. Dolayısıyla bu yeni çalışanların işe alınması anlamına gelecek. Bu anlamda bakıldığında işsizliğin düşmesine pozitif katkı sağlayacağı öngörülebilir” diye konuştu.

KARİYERNET'İN EYT ANKETİ

Kariyernet olarak yakın zamanda EYT kapsamına giren yaklaşık 12 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdikleri bir araştırmaya da değinen Uysal, “Ankete katılanların yüzde 70’i hâlâ çalışıyor durumda olduklarını ifade etti. Halihazırda çalışan kitlenin de üçte ikisi EYT kapsamına girdikten sonra çalışmaya devam edeceklerini ilettiler” dedi.

TAZMİNAT VE SGK PRİMİ

EYT’lilerin emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etme isteğine şirketlerin nasıl bakacağının da önemli olduğunu vurgulayan Uysal, “Açıklığa kavuşturulması gereken bir de maliyet unsuru var. EYT kapsamında olan çalışanların bir kıdem tazminatı alma durumu ortaya çıkacak. Burada da Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinden yararlandırılma gibi farklı opsiyonlar düşünülüyor. Aynı zamanda şirketler açısından baktığınız zaman emekli çalışanlar için yaklaşık yüzde 5 daha fazla prim ödemeniz gerekiyor. Bununda sıfırlanmasına yönelik yeni bir kanun ortaya çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.