CiddiGazete- ABD yönetiminin Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağı satışını onaylaması, Yunanistan'da gündem oldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre'ye göndermişti.

İran'ın saldırısı yakın İran'ın saldırısı yakın

Bu arada ABD yönetimi, Yunanistan'a F-35 satışına ilişkin resmi bildirimini de Kongre'ye yapmıştı.

Bu gelişmeler Yunan kamuoyunda tartışma yaratırken ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Yunan gazetesi, Türkiye'nin ABD'den satın alacağı F-16 savaş uçaklarının "Yunan adaları" üzerinde uçmaması ve yalnızca NATO'nun amaçları doğrultusunda kullanabileceği şartı getirildiğini ileri sürdü.

Gazeteye konuşan "güvenilir diplomatik kaynaklar", bu şartı içeren gizli bir mektubun ABD Dışişleri tarafından ABD Kongresi'ndeki komitelere gönderildiğini aktardı. Mektupta, Türkiye bu şartı ihlal ederse ABD'nin F-16 programını sonlandırma taahhüdünde bulunduğu da iddia edildi.

Gazete ayrıca Atina'nın, Yunanistan'a dost Kongre üyelerinin verdiği güvencelere dayanarak, mektubun tatmin edici olduğuna inandığını da yazdı. Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu şartı, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ukrayna'daki faaliyetlerine şüpheyle yaklaşan Kongre üyelerini F-16 satışına ikna etmek için" koyduğu yorumu da yer aldı.