CiddiGazete- Dünya piyasalarının beklediği Mart ayı Fed faiz kararı açıklandı. Fed, beklentiler dahilinde politika faizinde 25 baz puan artırıma giderek faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti. Böylelikle aralıksız 9. kez faiz artıran banka, faizi 16 yılın zirvesine çıkardı.

Karar metninde ABD bankalarının sağlam olduğuna vurgu yapılırken, gelişmelerin büyüme üzerindeki etkilerinin izleneceği ifade edildi. Karar metninden çıkan sinyaller ise küresel piyasaları sarsan bankacılık krizine karşın Fed'in faiz artışlarından vazgeçmeyeceğini gösterdi.

POWELL'DAN BANKA KRİZİ İÇİN MESAJ

Kararı değerlendiren Fed Başkanı Jerome Powell, "Bankacılık sektöründe gelişmeler ekonomiyi etkileyecek ve buna nasıl cevap vermemiz gerektiğine bakacağız" dedi.

BEKLENTİLER İKİYE BÖLÜNMÜŞTÜ

ABD'de enflasyonun yeniden yükselmesi ve yaşanan bankacılık krizi nedeniyle karar öncesi piyasaların beklentisi ikiye bölünmüştü. Ekonomistlerin büyük bir kısmı faizlerin 25 baz puan artırılacağını beklerken, bir kısmı ise sabit kalması yönünde tahmin yürütmüştü. Ancak Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık indirimine gidebileceği şimdiden piyasalarda konuşulmaya başlandı.

ALTIN FİYATLARI TETİKLENDİ

Fed faiz kararı öncesi temkinli hareket eden ons altın fiyatı, FOMC öncesi 1.937 dolara kadar geriledi. Pazartesi günü ons altın fiyatının 2.009 dolara yükselerek 1 yılın zirvesine çıkmasıyla 1.229 TL ile rekor kıran gram altın ise toplantı öncesinde 1.184 lira seviyesine geri çekildi.

Faiz kararı sonrasında ise ons altın yüzde 1'in üzerinde değer kazanarak 1963 doların üzerine yükseldi. Altının gram fiyatı ise serbest piyasada yeniden psikolojik sınır olan 1.200 lirayı aştı.