CiddiGazete- İyi Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, dün gece Antalya'da yaşanan sel felaketiyle ilgili TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.


Bahşi, kanun teklifinde, "Kumluca ve Finike ilçelerinde 11 Aralık 2022 tarihinde meydana gelen sel felaketinden çok ciddi şekilde etkilenmiştir. Özellikle Kumluca ilçesinin Salur, Sarıcasu ve Ortaköy mahallelerinde etkili olan sağanak sonrası ilçe merkezinden geçen Gavur çayı taşmış, sokak ve caddeler göle dönmüş, park halindeki otomobiller, sel sularına kapılarak sürüklenmiştir. Örtü altı üretim merkezi olan Kumluca'da yüzlerce sera sular altında kalmıştır. Tek geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin büyük zarar görmesi bölge halkını mağdur etmiştir" ifadelerini kullandı.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'de yaşanan kuraklık, don, dolu, sel ve taşkın afetleri sebebiyle tarım sektörünün zor bir dönem yaşadığını, mevcut yasalar ile tabii afete maruz kalan çiftçilerin kayıplarının genel olarak karşılamadığı, çiftçilerin ürünlerinin tamamı hasar gördüğünde bile, ürünlerin yanı sıra canlı cansız üretim araçlarının ve tesislerinin toplam değeri üzerinden hasar oranı belirlendiğinden çiftçiye yardım yapılamadığı aktarıldı.


Bahşi'nin yardımlara ilişkin teklifinde 2090 sayılı "tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkında kanuna" geçici madde eklenerek 2021-2022 döneminde yaşanan sel veya taşkın afetleri nedeniyle tarlaları, bahçeleri, tarımsal ürünleri, seraları, hayvanları zarar gören çiftçilere, kayıplarının tarım sigortası kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın kullandıkları kredilerin ertelenmesi de talep edildi.