CiddiGazete- Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kısmi seferberlik ilan etmesiyle birlikte farklı bir boyut kazanırken, dün gece dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

Rusya ile Ukrayna hiç beklenmedik bir şekilde 10'u yabancı 300 savaş esirinin takasını gerçekleştirdi. Hakkında idam kararı çıkan İki İngiliz ve bir Faslının da olduğu esir takasında üç İngiliz, iki ABD'li bir Hırvat ve bir İsveçli de serbest bırakıldı.

Putin'in dün kısmi seferberlik ilan etmesinden saatler sonra gelen esir takasının zamanlaması ve boyutu uluslararası kamuoyunda büyük şaşkınlık yaratırken, Türkiye'nin arabuluculuk çabaları sonucunda bu neticeye erişildiği de kaydedildi.

takas 2

İngiliz haber ajansı Reuters, esirlerin bazılarının Türkiye'ye getirildiğini aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın yardımıyla esir takasının gerçekleştiğini açıklarken, bir süredir bu konunun gündemde olduğunu ve gergin görüşmelerin yaşandığını söyledi. Anlaşma kapsamında çoğu Mariupol'ün işgaliyle esir düşen 215 Ukraynalının serbest kalacağı da açıklandı.

Bunun karşılığında ise Ukrayna, 55 Rus vatandaşını ve Moskova yanlısı Ukraynalılarla birlikte Viktor Medvedçuk'u iade etme kararı aldı. Putin'in müttefiki Yaşam İçin Muhalefet Partisi'nin başkanı olan ve vatana ihanetle suçlanan Medvedçuk'un takası uluslararası kamuoyunda dikkat çekti.

Zelenski bir konuşma yaparak, "Bu açıkça ülkemiz ve bütün toplum için bir zafer. Önemli olan 215 ailenin sevdiklerini güvende ve evde görebilecek olması" dedi.

takas 3

Ukrayna İçişleri Bakanı Denys Monastyrskyi, Denys Prokopenko ve Serhii Volynskyi ile Türkiye'de böyle görüştü. Fotoğrafları servis eden kurumun ise Ukrayna İçişleri Bakanlığı olduğu duyuruldu.

Zelenski ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti. Zelenski, Azov taburundan 5 kıdemli Ukraynalı komutanın savaş bitene kadar Türkiye'de kalacağını da dile getirdi. Zelenski, "Bu beş kişiyi serbest bırakmak için uzun ve zor bir mücadele verdik" dedi. Bu kişilerin Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky olduğu öğrenildi.

Zelenski, "Hepinizle gurur duyuyoruz" ifadesini kullandı. Suudi Arabistan'ın arabuluculuk çabalarına, cinayetleriyle bilinen ve uluslararası arenada kendisini "şirin" göstermeye çalışan Veliaht Prens Selman'ın bizzat katıldığı belirtildi.