CiddiGazete- Ege Üniversitesi’nde 20 Şubat 2015’te şehit edilen Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun davasında son sözü bugün Yargıtay 16. Ceza Dairesi söyledi. Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun PKK silahlı terör örgütünün Ege Üniversitesi'ndeki eylem ve faaliyetlerine açıkça karşı çıkıp tepki gösterdiği için saldırıya uğradığı hukuken kesinleşti.

ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN 15 YIL CEZA ALDI

Fırat Çakıroğlu’nun katili Nurettin Semo hakkında İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "kasten adam öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından da 15 yıl hapis cezası verdi.

Bu karara karşı istinafa başvurulması üzerine dosyayı görüşen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Nurettin Semo'ya verilen "kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yerinde buldu, "örgüt adına suç işlemek" ve "örgüt üyeliği" suçlarından 15 yıl hapis cezasını ise kaldırdı. Daire, sanığın "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesine karar verdi. Bölge Adliye Mahkemesince verilen hükmün temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne geldi.

Yargıtay dosyaya ilişkin kararını açıkladı. Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını onayan Yargıtay ilamında, Fırat Çakıroğlu’nun olay öncesinde PKK silahlı terör örgütünün Ege Üniversitesi'ndeki eylem ve faaliyetlerine açıkça karşı çıkıp tepki göstererek bu yönde basın açıklaması yaptığı, sanığın ise önceden silahlı bölücü terör örgütü PKK-Kongra/Gel sempatizanı olduğu belirtildi.

Üniversitede bölücü terör örgütünün gençlik yapılanması ve sempatizanları tarafından düzenlenen eylemlere katılan sanığın, olay günü daha önce aralarında hiçbir kişisel husumet bulunmayan Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun vücudundaki hayati bölgelerini hedef alarak vurduğu bıçak darbeleri sonucu ölümüne sebebiyet verdiği belirtildi. Yargıtay’ın kararında, sanığın PKK silahlı terör örgütünün amaç ve faaliyeti doğrultusunda bu eylemi gerçekleştirdiğinin anlaşıldığı vurgulandı.

FIRAT ÇAKIROĞLU, "SİVİL TERÖR ŞEHİDİ" SAYILMALIDIR

Yargıtay’ın onama kararını değerlendiren yazarımız Avukat Uğur Tarhan, "Sanık hakkındaki hükmün kesinleşmesiyle birlikte artık Fırat Çakıroğlu’nun sivil terör şehidi sayılması gerekir" dedi.

Tarhan, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması hakkında Kanun çerçevesinde Fırat Çakıroğlu’nun sivil terör şehidi sayılması gerekmektedir.

Zira Yargıtay’ın kararı ile birlikte artık Fırat’ın teröristlerce hedef alınarak şehit edildiği hususu hukuken kesinleşmiş durumdadır.

Bundan sonraki süreçte, kanunun öngördüğü şekilde, ilgili valiliğin teklifi üzerine SGK tarafından Fırat’ın hakkının devletimiz tarafından teslim edilmesini bekliyoruz."