CiddiGazete- TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı ve Bağlı Kuruluşların 2023 Yılı Bütçe görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile CHP'liler arasında tartışma çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Fuat Oktay'ın sık sık CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yaptığı eleştirilere tepki göstererek, "Yalnız şunu da söyleyeyim; eleştirilere cevap verebilir, bize eleştiri de yöneltebilir ama ukala bir üslupla bir atanmışın Parlamentoya ayar verme hakkı yok" dedi.

Konuşmasının kesilmesine tepki gösteren Fuat Oktay ise "Sözünü aynen iade ediyorum, sözünü aynen kendisine iade ediyorum, seviyesine de düşmeyeceğim. Sen kompleksinle baş başa kal, kompleksinizle baş başa kalın; biz yolumuza devam ediyoruz" diyerek karşılık verdi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Fuat Oktay konuşmasını sürdürerek, "Ülkemize karşıt odaklar, FETÖ ve PKK gibi maşaların lobileri üzerinden Türkiye'ye dair yalanları özellikle servis etmekte. DEAŞ'a karşı bizzat sahada mücadele edip irade gösteren tek ülke olmamıza rağmen aksi yönde algılar oluşturulmaktadır. FETÖ’nün siyasi ayağından söz edenler oldu. FETÖ ile kol kola olan sizsiniz, Zaten milletimiz de bunların kim olduğunu çok net olarak biliyor" ifadelerini kullandı.

CHP milletvekillerinin, "FETÖ’nün siyasi ayağı şu an kürsüde" sözleri üzerine Fuat Oktay, "Siz ancak terör örgütünün sözcülüğünü yaparsınız, onu üstlenebilirsiniz. Kürt kardeşlerimizi temsil edemezsiniz" diye karşılık verdi. Oktay'ın sözlerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

CUMHURBAŞKANI MAAŞIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını da cevapladı.

Oktay, Türk Telekom ile ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere, "Hiç kimsenin şeref ve onurunu siyasi, politik polemik oluşturmak üzere yaptığınız bir itibar suikastına kurban edemezsiniz. Dediğim gibi, her yerde, bulunduğum her yerde aldığım kararlar hukukun ve yasaların denetimine açıktır ve her şekilde kontrol edilebilir" cevabını verdi. Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı maaşına ilişkin sorulara şöyle cevapladı:

- Cumhurbaşkanımızın maaşına bağlı olarak önceki cumhurbaşkanları, Meclis başkanları, emekli milletvekillerinin ödenekleri belirlenmekteyken 7417 sayılı Kanun’la emekli Meclis başkanları ve emekli milletvekillerinin maaşlarının Cumhurbaşkanlığı ödeneğiyle ilişkisi kesildiği tarihten itibaren 2022 yılı ikinci yarısı ve 2023 yılı ödeneklerinde bir artışa gidilmemiştir.

- Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı bütçesinde net maaşı da sadece 66 bin 445 TL'dir. Bu tarihten itibaren de Sayın Cumhurbaşkanımızın maaşında herhangi bir artış yapılmamıştır.

MGK'NIN BÜTÇESİ NE KADAR?

Oktay, milletvekillerinin, Milli Güvenlik Kurulunun bütçesiyle ilgili sorularına, "MGK bütçesiyle alakalı, niye arttığıyla alakalı sorular vardı. Buradaki artışın başlangıç ödeneği, ek bütçe dahil 73 milyon 2022 yılında. 2023 yılı 114 milyon 297 bin. Dolayısıyla, bütçenin yüzde 73,65'i personel gideri, yüzde 8,38'i cari giderler, yüzde 1,70'i cari transferlerden, yüzde 16,28’i de sermaye giderlerinden oluşmaktadır. Bir de 25 milyar dolar olduğuyla ilgili bir ifade kullanıldı, zaten herhangi bir kurumumuzun bütçesinin dolarla ifade edilmesi de mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından, TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı bütçesi kabul edildi.