CiddiGazete- Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, 104 emekli amiralin imzası ile yayınlanan bildiri sonrasında Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerini Millî Savunma Bakanlığı’nda kabul etmişti.

MSB’NİN AÇIKLAMASI

Görüşmenin ardından Millî Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakan Akar, görüşmenin sonunda kendilerine destek ziyaretinde bulunan TESUD Başkanı Namık Kemal Çalışkan, TEMAD Başkanı Hamza Dürgen ile Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür etti.

Asker kökenli derneklerin bir ve beraber olduğunu ifade eden TEMAD ve TESUD yöneticileri de ‘TSK’ya bağlıyız. Ordumuzun yaptığı mücadele ve hizmetlerinden dolayı gururluyuz ve bu fedakâr mücadeleye sonsuz saygı duyuyoruz’ diye konuştu.

Dernek yöneticileri söz konusu bildiriyi kınadıklarını da belirterek, ‘Bu, birlik ve beraberliğimizi bozmaya yönelik bir harekettir’ değerlendirmesinde bulundu” ifadelerine yer verilmişti.

TESUD’UN AÇIKLAMASI

Bakanlığın açıklamasının ardından TESUD’dan şu açıklama yapılmıştı:

“5 Nisan 2021 günü saat 13.30'da TESUD Genel Başkanı ve TEMAD Genel Başkanı, beraberlerinde yönetim kurullarından ikişer üye ile birlikte MSB'lığına DAVET EDİLMİŞTİR. Sayın Milli Savunma Bakanı'nın ülkemiz ve TSK'nın halen yürütmekte olduğu faaliyetler konusundaki paylaşımlarını müteakip TESUD Genel Başkanı tarafından; Silahlı Kuvvetlerimizin yurt içinde ve dışında yürüttüğü faaliyetlerdeki başarılarından gurur duyulduğu ifade edildikten sonra, emekli subaylarla ilgili çeşitli konular gündeme getirilmiş, görüş ve öneriler paylaşılmıştır. Emekli amirallerin bildirisine yönelik herhangi bir KINAMA İFADESİ KULLANILMAMIŞTIR.”

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN TALİMAT

Ankaragazetecisi’nden Alican Uludağ’ın haberine göre, TESUD’un Millî Savunma Bakanlığı’nı yalanlamasının ardından dikkat çeken bir talimat verildi.

İçişleri Bakanlık Makamı’nın 6 Nisan tarihili “oluruyla” TESUD’a yönelik denetim talimatı verildi.

Ankara Valiliği, 7 Nisan’da derneğe gönderdiği yazıda, 8 Nisan Perşembe günü (bugün) saat 10:00’dan itibaren denetime başlanacağı bildirildi.

Yazıda şöyle denildi:

“Derneğinizin genel denetime tabi tutulması İçişleri Bakanlık Makamı’nın 6 Nisan 2021 tarihli “olur”ları ile uygun görülmüş olup, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ilgili yazıları ile de bu denetimi yapmak üzere Bakanlığımız Mülkiye Müfettişi Başkanlığı’nda Dernek Denetçileri V.B.Ç. ve Ö.D.’nin görevlendirilmiş olduğu ve denetime 8 Nisan 2021 tarihinde Perşembe günü saat 10:00’dan itibaren başlanılacağı hususunun derneğinize tebliğ edilmesi istenilmiştir. Bu nedenle, derneğinizin iş ve işlemlerinden bilgi sahibi olan bir yönetim kurulu üyesi veya yetkili dernek görevlisi tarafından derneği ait her türlü defter ve belgelerin incelenmek üzere derneğinizin ikametgahında hazır bulundurulması hususunu bilgilerinize rica ederim.”

DEFTERLERİ KONTROL EDİLECEK

Yazıda, 5253 sayılı Dernekler Yasası’nın 19. Maddesindeki, “Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülki idare amiri tarafından denetlenebilir. Bu denetimler en az 24 saat öne derneklere bildirilir” hükmüne vurgu yapıldı.

CHP’Lİ VEKİLDEN TEPKİ

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Milli Savunma Bakanlığımızın, bir siyasi partinin emri doğrultusunda yalan beyanda bulunmasını esefle kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandaşının ülke çıkarları için açıklama yapma, fikir beyan etme hakkı vardır. Hiçbir güç bunun önüne geçemez!
Darbelerin kaymağını yiyen, darbe hukukunu daha da ağırlaştırıp toplumun üzerinden silindir gibi geçen; 15 Temmuz darbe girişimine “lütuf” diyerek 20 Temmuz sivil darbesini gerçekleştiren, TBMM’nin kararlarını yok sayarak darbe yapmaktan çekinmeyen, Meclis’in kabul ettiği uluslararası sözleşmeleri bir gecede kaldıran AKP, kendini darbe mağduru göstermek için sinekten yağ çıkarmaya çalışıyor.
Demokrasi vaadiyle iktidara gelen AKP, gün gelip devran döndüğünde halka hesap verecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”