CiddiGazete- Zonguldak-Bartın ve Karabük'te etkili olması beklenen çok kuvvetli yağış sebebiyle oluşturulan kriz merkezlerinden sel ve su taşkınlarına karşı uyarılar sürüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün yer aldığı Batı Karadeniz Bölgesi'nde çok kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Uyarıların ardından Bartın güne çok kuvvetli yağışlarla uyandı.

Kentin birçok noktasında su baskınları yaşandı. Ev ve iş yerlerini su bastı, ulaşım su baskınları nedeniyle güçlükle sağlandı. Öte yandan üç ilde de kriz merkezleri oluşturuldu. Kırmızı uyarının verildiği üç ilde sel ve su taşkınlarına karşı vatandaşların duyarlı olması konusunda vatandaşlar sosyal medya hesapları başta olmak üzere tüm iletişim ağlarından uyarılıyor.

BAKANLIKTAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da, "Batı ve Orta Karadeniz'deki vatandaşlarımız bu geceden itibaren ani sel, su baskını, heyelan, kuvvetli rüzgâra karşı her zamankinden daha dikkatli olmalı" açıklamasında bulundu.

Açıklamada, "Bartın, Kastamonu, Sinop, Karabük, Zonguldak, Düzce. Bu illerimiz için Meteoroloji Genel Müdürlüğü 'kırmızı' kodla uyarıyor" denildi.

BARTIN VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Bartın Valiliğince yapılan açıklamada da Batı Karadeniz'de halen kuvvetli olarak devam eden sağanak yağışların bu gece saatlerinden itibaren etkisini artırarak 27 Haziran Pazartesi günü gece saatlerine kadar devam etmesi beklendiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, "Batı Karadeniz geneli çok kuvvetli (51-75 kg/m2/12 saat), Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Kastamonu çevreleri ile Sinop'un iç ve batısında yer yer şiddetli (76-100 kg/m2/12 saat), Bartın il geneli ile Kastamonu'nun kuzeyi, Karabük'ün kuzey ve batısı, Sinop'un batısı, Zonguldak'ın iç kesimleri ile Düzce'nin batısında yer yer aşırı (100 kg/m2/12 saat) olması beklendiğinden vatandaşlarımızın meydana gelebilecek ani sel, su baskın, heyelan, yağış anında dikkatli ve tedbirli olmalarını önemle rica ederiz" ifadelerine yer verildi.

KARABÜK'TE HEYELAN RİSKİNE KARŞI UYARI

Karabük Valiliği'nden yapılan açıklamada da "Bölgemizde halen yerel kuvvetli olarak devam eden sağanak yağışların bu gece (Pazar) saatlerinden itibaren yarın gece (Pazartesi) saatlerine kadar, etkisini artırması beklendiğinden vatandaşlarımızın dere kenarlarına inmemesi heyelan riski taşıyan bölgelere yaklaşılmaması ve ayrıca tehlike arz eden yapılardan uzak durması ani sel su baskını heyelan yağış anında rüzgar ve ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir" denildi.

Öte yandan kentin Yenice ilçesinde sağanak nedeniyle bir köprü kısmen çöktü, bazı iş yerlerini su bastı, heyelan nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı.

İlçede etkisini giderek artıran sağanak, cadde ve sokaklarda su birikintilerine neden oldu, bazı iş yerlerini su bastı. Atatürk Mahallesinde yaşanan heyelan nedeniyle yan yol ulaşıma kapandı.

Yazı köyünde de heyelan nedeniyle karayolu ulaşıma kapandı, ekipler bölgede güvenlik önlemi aldı.

İncebacaklar Mahallesi'nde ise Şeker Deresi'nin üzerinde bulunan köprünün bir kısmı çöktü.

Heyelan riskine karşı bölgede önlem alan belediye ve Karayolları ekipleri, vatandaşlardan yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmalarını istedi.

Çalışmaları inceleyen Karabük Valisi Fuat Gürel, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün ve bugün il genelinde yoğun bir sağanak olduğunu söyledi.

Yenice ilçesine bağlı Değirmenyanı, Şirin, İncebacak ve Ibracak köylerinde sorunlar yaşandığına işaret eden Vali Gürel, "Yenice merkezde de bir kısım evleri, bahçeleri su bastı. Bir kısım altyapılarımızda sorun var. Şimdi vatandaşlarımızla beraberiz. İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri ve diğer kurumların ekipleri sahada şu anda, çalışma yapıyorlar. Özellikle dere ve köprü ağızlarını açarak, genişleterek vatandaşlarımıza zarar gelmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz. Şükürler olsun can kaybımız yok" diye konuştu.

Vatandaşların uğradığı zararları telafi edeceklerini, bölgede daha fazla yağış beklendiğini belirten Gürel, vatandaşların özellikle bu akşam dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Vali Gürel, vatandaşların dere yataklarından ve riskli evlerden uzak durması gerektiğini de sözlerine ekledi.

FİLYOS ÇAYI'NDA DEBİ YÜKSELDİ

AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş de Yenice'ye geçerek olumsuzluk yaşanan bölgelerde inceleme yaptı, vatandaşlarla görüştü.

Güneş, devlet olarak vatandaşın yanında olduklarını, sağanağın ardından ekiplerin hızla olumsuzluk yaşanan alanlara gittiğini ve müdahale ettiğini aktardı.

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı ise ilçede son 1 haftadır süren yağışın 2 gündür etkisini artırdığını anlattı.

Çaylı, ilçede yer yer heyelanların meydana geldiğini, Filyos Çayı'nda debinin yükseldiğini belirterek, belediye olarak bir koordinasyon merkezi oluşturduklarını bildirdi.

İş makineleri ve diğer ekipmanlarla sahada olduklarını vurgulayan Çaylı, "Şu anda çok büyük bir sıkıntımız olmamasına rağmen, önümüzdeki günlerin ne getireceğini tahmin edemiyoruz. İnşallah yağmur azalır, etkisini kaybeder ve bu sıkıntıdan bölge olarak, Batı Karadeniz olarak kurtuluruz" ifadelerini kullandı.

EN YÜKSEK YAĞIŞ BARTIN'DA

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü gerçekleşen toplam yağışların istatistiklerine yer verdi. 25 Haziran günü gerçekleştirilen toplam yağış rekorunu metrekareye 98,1 kg olarak Bartın Merkez ilçesi kırdı.

70,2 kg ile de Kozcağız beldesinde en çok yağış gerçekleşti. Bu istatistikleri Arıt beldesi ile Ulus ilçesi takip etti. 26 Haziran tarihli toplam en çok yağış miktarı da yine Bartın'da kaydedildi. Metrekareye 83,1 kg yağışın düştüğü Hasankadı köyünü Kastamonu ve Karabük takip etti.

EVLERİ SU BASTI, ARAÇLAR YOLDA MAHSUR KALDI

Bartın'da etkili olan sağanak nedeniyle de bazı evleri su bastı, araçlar yolda mahsur kaldı. Orduyeri Mahallesi'nde mahsur kalan araçlar, itfaiye ekiplerince halat yardımıyla çekilerek kurtarıldı.

Sağanak nedeniyle zor anlar yaşayan sürücüler, kent merkezindeki bazı yollarda ilerlemekte güçlük çekiyor. Belediye ve Karayolları ekipleri tarafından tıkanan mazgalların temizlenmesinin ardından biriken sular tahliye ediliyor.

Bartın-Karabük kara yolu Potbaşı ve Muratbey köyü mevkisinde de su birikintileri nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanıyor.

Trafik ekiplerinin önlem aldığı bölgede, bazı evlerin zemin ve giriş katlarını da su bastı. Epçiler köyünde de dere yatağının taşması sonucu bölgede önlemleri artıran ekipler, risk taşıyan bazı evleri boşalttı.

Karaçay mevkisinde oluşan taşkın nedeniyle ulaşıma kapanan Bartın-Amasra kara yolu da ekiplerin çalışmaları sonucu trafiğe açıldı.

Belediye ve cami hoparlörleri ile polis ve jandarma ekiplerinin araçlarından yapılan anonslarda, vatandaşlar sel riskine karşı uyarılıyor.

60 EV VE İŞ YERİNİ SU BASTI

Kentte akşam saatlerine doğru da 50 ev ile iş yerinin bodrum katını su bastı. Kozcağız beldesinde de 10 ev ile iş yeri suya doldu.

Bartın Valiliği, birçok köy yolu ile köprüde hasar olduğunu bildirdi ancak bu noktalara ulaşım sağlandığını açıkladı. Kozcağız, Kumluca, Hasankadı beldeleri ile Ulus ilçesi ve Karabük'ün Safranbolu ilçelerinden kent merkezine gelen ırmaklarda 8 metreye yakın yükselme olduğu da kaydedildi. Yetkililer, belediye hoparlöründen saat başı anons yaparak, gece beklenen yağışa karşı tedbirli olunmasını istedi. Bu arada Bartın Valisi Nurtaç Arslan, merkez ile Kozcağız'da incelemelere yaparak yetkililerden bilgi aldı.

4 DALGIÇ VE 6 ARAMA KURTARMA EKİBİ ÇAĞRILDI

Bartın'da bu gece ve yarın oluşması muhtemel sel ve su baskınları için AFAD Başkanlığı tarafından çevre illerden 4 dalgıç ekibi ile 6 arama kurtarma ekibi göreve çağrıldı. İl genelinde bütün iş makinaları tedbir amaçlı hazır tutulacak.

YEDİEMİN DEPOSUNDA ARAÇLAR SUYA GÖMÜLDÜ

Zonguldak'ta sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı, bazı iş yerlerini su bastı.

Kent merkezinde sabah saatlerinde başlayan ve etkisini artıran sağanak nedeniyle Çaydamar Deresi taştı.

Çaydamar Mahallesi'nde dere kenarındaki bir otoparkın istinat duvarı heyelan nedeniyle yıkıldı.

Toprak kaymasıyla birlikte yediemin otoparkındaki bazı araçlar dereye devrilerek, su içinde kaldı.

Bölgede alınan önlemlerin ardından devrilme riski bulunan bazı araçlar, çekici yardımıyla kurtarıldı.

Sağanak nedeniyle bazı iş yerlerini su bastı, bazı işletmeler de önlem amaçlı tahliye edildi.

Ekipler, araçların dereden çıkartılması için çalışma başlattı.

KASTAMONU'DA 3 KÖY İLE BAĞLANTI KESİLDİ

Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde de şiddetli sağanak yağışının ardından üç köyü birbirine bağlayan yol çöktü.

Kastamonu'nun Azdavay ilçesine bağlı Başakçay köyünde 2021 yılında sel afeti sonrasında ulaşımın sağlanması amacıyla yapılan geçici menfez, şiddetli sağanak yağışın ardından derenin taşması ile yıkıldı. Menfezin yıkılmasıyla üç köye bağlantı sağlayan yol da çöktü. Yer yer yağışın devam ettiği bölgede menfezlerin yıkılmasıyla üç köyün bağlantısı ilçeyle kesildi.

ANKARA İÇİN DE 'SARI' KODLU UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Şahin Şahbaz da Batı Karadeniz'de devam eden yağışların yarın etkisini arttırmasını beklediklerini belirterek, bu nedenle, "kırmızı" renkli uyarı yayınlandıklarını bildirdi.

Şahbaz, Türkiye'yi etkisi altına alan yağışlarla ilgili bilgi verdi. Yurdun kuzeyinin, özellikle Karadeniz'in soğuk havanın etkisi altında olduğunu belirten Şahin Şahbaz, bugün Batı Karadeniz için Bartın ve Kastamonu'nun kıyı kesimlerinde "turuncu" renkli uyarı yayınladıklarını söyledi.

Şahin Şahbaz, "Batı Karadeniz'deki yağışın yarın etkisini arttırmasını bekliyoruz. Bu nedenle Düzce'nin doğusundan, Sinop'un batısına kadar sahil kesiminde, Karabük çevrelerinde yağışların aşırı olmasını beklediğimiz için kırmızı renkli uyarı yayınlandık" dedi.

Hava Tahmin Uzmanı Şahbaz, Marmara'nın doğusu için "sarı", Sakarya çevreleri için de "turuncu" renkli uyarı yayınladıklarını kaydetti.

İç Anadolu'nun kuzeydoğusu, Ankara'nın şehir merkezi dahil, şehrin kuzeydoğusu, Kırıkkale ve Yozgat'ın kuzey kesimleri ağırlıklı olmak üzere il genelinde ve Sivas'ın kuzeybatısında yağışların yerel olarak kuvvetli olmasını beklediklerini aktaran Şahbaz, Samsun genelinde ve özellikle iç kesimlerinde de kuvvetli ve çok kuvvetli yağışların olacağını bildirdi.

Şahin Şahbaz, "Tokat, Amasya ve Çorum çevrelerinde de yine çok kuvvetli ve yer yer şiddetli derecede yağış beklentimiz dahilinde yağış olacak. Kuvvetli yağışlar bu gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayacak, Batı Karadeniz'de yarın geceye kadar etkisini devam ettirmesi bekliyoruz. Karadeniz önündeki alçak basınç merkezi yerini koruyacak. Bu nedenle özellikle yurdumuzun kuzey ve iç kesimlerinde yağışların hafta sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Batı Karadeniz'deki yağışlar salı ve çarşamba günü kuvvetli olacak" diye konuştu.

"KIRMIZI ALARM" AÇIKLAMASI

Batı Karadeniz'in birkaç gündür kuvvetli yağış aldığını ve bazı yerlerde heyelanların olduğunu belirten Şahbaz, şöyle devam etti:

"Batı Karadeniz'de maalesef sel, heyelan riski oldukça yüksek. Bu nedenle kırmızı renkli uyarı yayınladık. Yer yer metrekareye 100 kilogramın üzerinde olabilecek derecede aşırı yağış beklentimiz var. Yarın, 24 saat içinde 200 kilogram yağışın üzerine çıkan yerler olabilir Batı Karadeniz'de. Oldukça şiddetli yağışlar bekliyoruz. Kırmızı alarmın amacı, hasar verecek bir olayın yaşanma riskinin yüksek olduğu bildirmektir. Vatandaşların Meteorolojinin uyarılarını takip etmelerini istiyoruz."

Ankara'da geçen haftaki yağışların yarın da etkili olacağını öngördüklerini dile getiren Şahbaz, "Ankara'nın şehir merkezi, kuzey ve doğu ilçelerinde yarın kuvvetli yağış bekleniyor. Ankara için uyarı kodumuz 'sarı' renkli. Yani metrekareye 20 ila 50 kilogram arasında yağış düşen yerler olacaktır, özellikle de Ankara'nın kuzey doğusunda" ifadesini kullandı.

Şahin Şahbaz, hafta sonunda başlayan sıcaklık düşüşünün, hafta başında da devam edeceğini, sıcaklığın hafta boyunca mevsim normallerinin altında seyredeceğini öngördüklerini aktardı.

Hava Tahmin Uzmanı Şahin Şahbaz, perşembe gününden itibaren Karadeniz üzerindeki yağışlı havanın, yurdun kuzeydoğusuna doğru etkisini azaltacağını, hafta sonundan itibaren yağışlı ve soğuk havanın yurdu terk edebileceğini söyledi.

BARTIN'DA ENGELLİ VE HAMİLE KAMU ÇALIŞANLARINA İDARİ İZİN

Bartın'da sel riski nedeniyle engelli ve hamile kamu personelinin yarın (pazartesi) idari izinli sayılacağı bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, meteorolojiden alınan son verilere göre Batı Karadeniz Bölgesinde süren sağanağın etkisini artırarak devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, olası sel ve su baskınına karşı il genelinde kamu kurum ve kuruşlarında çalışan engelli ve hamile kamu personelinin yarın idari izinli sayılmalarına karar verildiği ifade edildi.