CiddiGazete- Coronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’e kadar sürecek ‘tam kapanma’ kararının ardından İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerden yazlık beldelere ya da memleketlerine gitmek isteyenlerin etkisiyle trafik yoğunluğu yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, CNN Türk yayınında bu görüntüleri değerlendirdi.

‘SANKİ YARIN HER ŞEY YOK OLACAK GİBİ’

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan şunları söyledi:

"Açıkçası bu çok farklı bir psikoloji. Sanki yarın her şey yok olacak gibi davranıyoruz ama öyle bir şey yok. Trafik, Ankara'da hiç olmadığı kadar yoğun. Her dakika trafik var. İstanbul'da iki katıdır. Havaalanlarında, otobüs terminallerinde, özel araçlarıyla seyahat edecekler için inanılmaz bir kalabalık var.

Temmuz-ağustos aylarını düşünelim. Geçen sene Kurban Bayramı’yla beraber vatandaşların memleketlerine akın etmesiyle virüs tüm ülkeye yayılmıştı. O zor günlerden ancak bu durumlara gelebildik. Tamam evde kalacağız ama bunu bir dinlenme, kendine dönme fırsatı olarak görmek daha iyi olacak açıkçası.”

‘ŞU AŞAMADA HASTANELERİMİZ DOLU’

Prof. Dr. İlyas Dökmetaş da şöyle konuştu:

“Zaman zaman çok panik yapıyoruz. Mısır Çarşısı'nda teyzemiz 10 kalıp peynir alıyor. Evet saygı duyabiliriz ama bugün herkesin alışverişe çıktığı, insanların paniklediği bir gün. Bu teyzemiz bir hafta önce bunu alsa ve bugün oraya çıkmasa çok iyi olurdu.

Ben de Şişli'den TRT binasına kadar bir yürüyüş yaptım. Caddeler dolu, bankaların önü dolu, otogarlar dolu. Biz geçen yıl ki duruma düşmeyelim diyoruz. Nedir bu problem? Geçen yıl hastalığı İstanbul'dan Anadolu'ya doğru yaydık. Ateşi oraya doğru gönderdik. Herkes evinde, yerinde kalsın. Bir başka yere taşınmasın. Ama gidecekse, gittiğinde orada eşle dostla sarılıp tokalaşmasın. Kendisini 10 gün karantinaya alsın. Evinde kalsın, köydeki diğer insanlarla uzaktan selamlaşsın. Şu aşamada hastanelerimiz dolu.”