CiddiGazete- Montrö açıklaması nedeniyle 6 gündür gözaltında bulunan 10 emekli amiralden 7’sinin emniyetteki ifadeleri tamamlandı.

Amiraller, "Duyuru" başlığıyla hazırlanan açıklamaya eklenen "Yüce Türk Milleti" ifadesinden haberlerinin olmadığını belirtti.

Emekli Koramiral Kadir Sağdıç’ın gözaltına alınmalarına ilişkin, "Bizim hakkımızda gözaltı kararı verilmekle, Montrö’nün yeniden düzenlenmesini isteyen ABD, Fransa ve İngiltere’ye Montrö’yü tartışırız mesajı gitmiştir. Bizim tutuklanmamız tarihi bir hata olur" dediği öğrenildi.

Alican Uludağ'ın haberine göre, emekli amirallerin el konulan dijital materyallerinin imajlarının alınmadığı ve avukatlarına da verilmediği ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 104 emekli amiralin 4 Nisan’daki Montrö açıklamasına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 emekli amiralin gözaltı süresi, Perşembe günü 4 gün daha uzatılmıştı.

Türk Ceza Kanunu'nun 316/1 maddesinde yazılı "Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan gözaltında tutulan 10 emekli amiralin 7’sinin Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ndeki ifadeleri tamamlandı. En son Türker Ertürk ifade verdi.

CEM GÜRDENİZ'İN DİJİTAL İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz'in ifadesinin henüz alınmadığı öğrenildi. Emniyet kaynakları, buna gerekçe olarak Gürdeniz'in bilgisayardaki incelemesinin tamamlanmamasını gösterdi.

Dijital raporun hazırlanmasından sonra Gürdeniz’in ifadesine geçileceği bildirildi. Atilla Kezek ve Ergun Mengi de henüz ifade vermedi.

DİJİTALLERİN İMAJI ALINMADI

Öte yandan 10 emekli amiralin evlerinde yapılan aramada el konulan telefon ve bilgisayarlarının imajının alınmadığı ortaya çıktı. Bu cihazlara el konulma sırasında avukatın bulunmadığı belirtilirken, emniyette tutulan dijital materyallerin bir örneğinin avukatlara verilmediği de ifade edildi.

İFADEDEKİ SORULAR

Alınan bilgiye göre, sorgu sırasında 6 emekli amirale, "Bu metnin yeniden düzenlenmesinde katkınız var mı", "sonradan ilave yaptınız mı", "Yayın tarihi ve saatine siz mi karar verdiniz" gibi sorular yöneltildi.

"SON EKLEMELERDEN HABERİMİZ YOK"

Bu sorulara "hayır" cevabını veren amiraller, "Sonradan düzenlenmesinde hiçbir katkımız yok" dediler. Metnin başına eklenen "Yüce Türk Milleti" ifadesinden haberlerinin olmadığını belirten amiraller, o akşam saat 16.00'ya kadar açıklamanın "duyuru" başlığını taşıdığını, saat 20.00'den sonra ise "Yüce Türk Milleti"ne dönüştüğünü öğrendiklerini kaydettiler. "Yüce Türk Milleti eklemesinden hiç haberimiz yok" diyen amiraller, açıklamanın da 6 Nisan'da yayımlanacaklarını bildiklerini ifade etti.

ABD, FRANSA VE İNGİLTERE'YE MESAJ

İfade sırasında en dikkat çekici sözler, emekli Korgeneral Kadir Sağdıç’tan geldi. Sağdıç'ın ifadesinde şunları söylediği öğrenildi:

"Bizim hakkımızda gözaltı kararı verilmekle, Montrö'nün yeniden düzenlenmesini isteyen ABD, Fransa ve İngiltere'ye Montrö'yü tartışırız mesajı gitmiştir. Biz bu açıklamada, Montrö'nün Türkiye'nin tapusu olduğunu anlattık. Bizim gözaltına alınmamız, onlara mesaj olmuştur. Onlar Montrö'nün yeniden düzenlenmesini istiyor çünkü. Şimdi bizi tutuklarlarsa hangi anlama gelecek? Gelin Montrö'yü tartışalım. Tutuklanmamız, tarihi bir hata olur."

DÖRT EMEKLİ AMİRAL EMNİYETE GİTTİ

104 emekli amiralin imzaladığı Möntro bildirisi nedeniyle açılan soruşturma kapsamında ifadeye çağrılan 4 emekli amiral Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gitti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 4 Nisan'da bazı internet siteleri ve sosyal medyada paylaşılan ve "104 amiralden Montrö bildirisi" başlığıyla yayımlanan açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ifade vermek üzere Ankara'ya geldi.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine giden emekli amirallerin, ifade verme işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

BUGÜN ADLİYEYE SEVK EDİLECEKLER

Gözaltındaki 10 amiral ve ifadeye çağrılan diğer dört emekli amiralin bugün Ankara Adliyesi'ne sevk edilerek, soruşturmayı yürüten savcı tarafından da ifadelerinin alınması bekleniyor.

AYRINTILAR GELİYOR...