CiddiGazete- 1925 yılında Cumhuriyete karşı isyan başlattığı için vatana ihanetten idam edilen Şeyh Said ve 46 elebaşının 97 yıldır saklanan mezar yerleriyle ilgili yargılama başladı!

Davayı kabul ederek İçişleri Bakanlığı'nın husumetin tarafı olduğuna hükmeden mahkeme, bakanlıktan tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesini ve 30 gün içinde savunma yapmasını istedi.

DW Türkçe'den Felat Bozarslan'ın haberine göre; savunmasını gönderen bakanlık, açılan davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, reddedilmesini istedi.

97 YIL SONRA...

Diyarbakır Barosu ve Şeyh Said’in ailesi tarafından kurulan Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği, 97 yıldır yerleri açıklanmayan mezarların tespiti için İçişleri Bakanlığı'na başvuru yapmış, devletin arşivlerinde kayıtlı olan mezar yerlerinin bildirilmesini istemişti.

Ancak bakanlık, 30 günlük yasal süre içerisinde başvuruya cevap vermedi. Bakanlığın yasal sürede cevap vermemesi, hukuki olarak talebin reddedildiği anlamını taşıdığı için de Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Açılan dava ile 97 yıl aradan sonra Şeyh Said ve elebaşlarıyla ilgili ilk kez yargı yoluna başvurulmuş oldu.