Ülkücülerin ilk şehidi Ruhi Kılıçkıran, şehadet tarihinin üzerinden 51 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. 1946 yılında Osmaniye'de doğan Ruhi Kılıçkıran, ülkücü hareketin ilk şehididir. Ülkücü Ruhi Kılıçkıran kimdir, nasıl şehit oldu? 22 yaşında şehit olan Ruhi Kılıçkıran'ı kim şehit etti? Ruhi Kılıçkıran ne zaman şehit oldu? İşte 4 Ocak akşamı şehit edilip, 5 Ocak 1968 günü ebedi istirahatgahına defnedilen Ruhi Kılıçkıran hakkında merak edilenler...

RUHİ KILIÇKIRAN KİMDİR?

Ruhi Kılıçkıran, 1946 yılında Adana'nın Osmaniye İlçesinin Rızaiye Mahallesi'nde doğdu. Ankara İlahiyat Fakültesi'nde eğitim görüyordu. Çok küçük yaşlarda babasını kaybeden Kılıçkıran, ağabeyi Hüseyin'le beraber hayat mücadelesi veriyordu. Henüz ilkokulda iken tatillerde simit satarak ailesine katkıda bulunmaya çalışıyordu.

Şehadeti 4 Ocak 1968 günü, iftardan sonra Ankara Site Yurdu kantinine gelerek kasıtlı bir tartışma çıkaran sol görüşlü teröristler tarafından kurşunlanarak şehit edildi. Türk-İslâm davası için verilen ilk ülkücü şehit olan Ruhi Kılıçkıran'ın naaşı Osmaniye'ye getirildi ve 5 Ocak 1968'de toprağa verildi.

1.5 YIL AİLESİNİ GÖREMEDİ

1967 yılının Kurban Bayramı'nda gönderdiği fotoğrafın arkasına şöyle bir not düşmüştü: "Bensiz geçen Kurban Bayramınızı kutlar, ellerinizden saygıyla öperim..."

Kılıçkıran, bayram günüyle ilgili hatıralarını kaleme aldığı not defterine, Arif Nihat Asya'nın şu beyitini de yazmıştı: "Bayram dedi; ben mutluların bayramıyım! Toplum dedi; mutsuz kişiler toplamıyım..."

Ruhi Kılıçkıran, Osmaniye'den üniversite okumak için geldiği Ankara'dan memleketine Türk Bayrağı'na sarılı tabutla döndü. Aradan geçen bir buçuk yıl içerisinde, bilet parası olmadığı için ailesini görmeye gidemedi. Şehit edildiği o Ramazan'ın ardından, bayramda ailesine kavuşmanın heyecanını yaşıyordu.