CiddiGazete- TÜYAP'ta düzenlenen Eurasia Rail Fuarı'nda açılan stantta Metro İstanbul’un yeni geliştirdiği teknolojiler tanıtıldı. Fuarda, Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy'un moderatörlüğünde 'Akıllı Toplu Taşıma Çözümleri' konulu bir panel düzenlendi.

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, 24 Kasım Çarşamba günü Kadıköy-Tavşantepe metrosunda Senanur Damgacı adlı yolcuya bıçak çekip, tehdit ve hakaret ettiği için tutuklanan Emrah Yılmaz adlı şahsın metroya bıçakla nasıl bindiğine ilişkin soruları cevapladı.

‘İNSANLAR UÇAKLARLA KARIŞTIRIYOR’

Özgür Soy şunları söyledi:

"Kadına şiddet Türkiye'nin bir gerçeği ve çok üzücü. Bunu engellemek için her şeyin yapılması lazım. Metrolar toplu taşımanın bir parçasıdır. Metronun girişinde güvenlik kontrolü olduğu için insanlar uçaklarla karıştırıyorlar. Havacılığın güvenlik ve denetim standartları farklıdır, toplu taşımanın farklıdır. Bugün bakarsanız metrobüslerde, tramvaylarda bir girişte güvenlik kontrolü ve metal dedektörü yoktur. Mesela Marmaray yine bir metro sistemidir. Marmaray girişinde de güvenlik kontrolü yoktur ama bizim girişlerimizde metal dedektörlerimiz var.”

‘BİR METAL DEDEKTÖRÜMÜZ VAR’

NTV’nin aktardığına göre, metrolardaki dedektörlerin bomba, silah gibi şeyleri belirlemek üzere konulduğunu belirten Soy, "İnsanları durdurup çantalarını açtırıp dakikalarca bekletip X-raylerden geçirmiyoruz. Bir metal dedektörümüz var. Metal dedektörü ile risk oluşturacak şeyleri tespit ediyoruz. Bizim güvenliğimizle ilgili standartlarımız belli belirttiğim gibi toplu taşıma yöntemleri içerisinde en yüksek güvenlik standartlarına sahibiz. Ama bir uçaktan beklenecek güvenliği beklemek doğru değil” dedi.