CiddiGazete- Türk Devletleri Teşkilatı 8. Zirvesi İstanbul'da düzenlendi. Zirveye Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Cabarov, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı.

TÜRK BİRLİĞİ'NİN "ALİ NİŞANI" İNGİLİZCE!

Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 30 yıldır Ermeni işgali altındaki Karabağ'ın kurtarılması dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e takdim ettiği "Türk Dünyası Ali Nişanı"nın üzerindeki yazının Türkçe değil, İngilizce olması dikkati çekti.

"TÜRK DÜNYASI ONUR MADALYASI"NIN ÖZELLİĞİ

İngilizce yazılı "Türk Dünyası Yüksek Nişanı" 8 katman altın ve pırlantalardan yapılmıştır. Tamamı beyaz ve sarı altından oluşan nişanın yapımında ek olarak 6 adet 0,1 karat ve 18 adet 0,015 karat olmak üzere toplam 24 adet pırlanta kullanılmıştır.

Nişanın dıştan dışa çapı 97,09 mm'dir. İçteki çemberin çapı ise 64,30 mm'dir.

Nişanın tasarımı, Türk Konseyi etrafında büyük bir çember etrafında toplanan 6 Türk devletini simgeleyen 6 adet 8 köşeli yıldızlardan oluşmaktadır. Her bir yıldızın üzerinde bulunan büyük pırlanta o devletin zengin kültürel geçmişi ve parlak geleceğini simgelemektedir.

Nişan toplamda iç içe geçmiş 8 katman altından oluşmaktadır. Askı üzerindeki 4 adet altın parçalar ve diğer altın bağlantıları ile birlikte üretiminde yaklaşık 400 gram altın kullanılmıştır.

Büyük pırlantalar etrafında yerleşen 18 adet küçük pırlantalar güçlü Türk dünyasının etrafına saçtığı ışıklar olarak tasvir edilmiştir.

Nişanın orta katmanında yerleşen büyük 6 köşeli yıldız Türk dünyasının gücünü sembolize etmektedir.

Nişanın merkezinde yerleşen Türk Konseyinin amblemi tamamen el yapımı mine ile boyanmıştır.

Nişan %100 el yapımıdır. Altın ayar bilgisi nişanın arka yüzüne basılmıştır. Uluslararası pırlanta sertifikası, nişanla birlikte ayrıca takdim edilmektedir.

Madalya, Azerbaycanlı tasarımcı Adam Yunisov tarafından yapılmıştır.