CiddiGazete- Rahatsızlanması üzerine hastaneye kaldırılan Cüneyt Arkın'ın hayatını kaybettiği açıklandı.

85 yıllık ömrüne yüzlerce film sığdıran Cüneyt Arkın, Oya Aydoğan'la başrolünü oynadığı "Güneş Ne Zaman Doğacak" filmiyle ülkücülerin tarihine de damga vurdu.

1977 yılında çekilen ancak 1 Nisan 1978'de gösterime giren filme ülkücüler sahip çıktı.

Gösterildiği sinemaların çevresi ülkücüler tarafından koruma çemberine alındı.

Filmin gösterilmemesi için bazı sinemalara dönemin iktidarı tarafından baskı yapılırken, sol görüşlü teröristlerin saldırılarını önlemek için ülkücü dernek mensupları tarafından sinemaların çevresinde güvenlik önlemleri alındı.

MHP ve ülkücü hareketin ebedi lideri Alparslan Türkeş de yıllar sonra Cüneyt Arkın'a ödül vererek, Türk milletinin yaşadığı sıkıntıları sinema perdesine aktardığı için teşekkür etti.

FİLMİN KONUSU

Filmde, Rus zulmünden kaçıp Türkiye'ye sığınan iki Türk'ün hikâyesi anlatılır. Türkler, Orta Asyada komünizmin etkisi altındadır. Halk, devletin uyguladığı baskıdan çok rahatsızdır. Müslümanlar işkence görmektedir. Müslüman olan Yavuz Mehmetol, ezan okuduğu gerekçesiyle tutuklanır. Birçok işkenceye maruz kalır. Yavuz’un arkadaşı Alpgiray Nuriyes de bu zulümlerden şikâyetçidir. Ancak o Yavuz'un tam tersine kendisini gizler. İstihbarat teşkilatına girerek Albay rütbesine ulaşır. Böylece ülkeden kaçmayı amaçlar.

Kendi üstlerine, Yavuz'u tehditle ajan yapacağını söyleyerek hapisten çıkartır. Daha sonra bir plân yapar ve Türkiye'ye kaçarlar. Tek hayalleri, geldikleri Türkiye'de özgürce yaşamaktır. "Çırpınırdın Karadeniz" müziği eşliğinde girdikleri Türkiye'de hiçbir şey hayal ettikleri gibi olmayacaktır.

Türkiye'de camileri boş, insanları dış Türkler'in çektiği çileden habersiz görünce şoke olurlar. Türkiye'de polis, Rus ajanları ve solcular, peşlerine düşer. Yavuz, ülkücülere sığınır.

FİLMİN KÜNYESİ

Yönetmen: Mehmet Kılıç

Yapımcı: Mehmet Kılıç

Senarist: Tufan Güner

Müzik: İslam Güneş - Cengiz Korkut

Görüntü yönetmeni: Abdullah Gürek

Çıkış tarihi: 1 Nisan 1978

OYUNCULAR

Cüneyt Arkın

Oya Aydoğan

Baki Tamer

Turgut Özatay

Faruk Seyhan

Entem Üçgözen

Tayfun Gürses

Aydemir Akbaş