CiddiGazete- İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da coronavirüs salgınının gidişatını değerlendirdi.

BEŞİNCİ DALGA UYARISI

İstanbul’da Omicron varyantı nedeniyle son 2-3 gündür vaka sayılarının yükselişe geçtiğini ifade eden Memişoğlu, “Ben yükseleceğini de düşünüyorum. Birkaç hafta içinde Avrupa gibi olabiliriz. Burada da yaşanacak bu. Beşinci dalga olma ihtimali yüksek. Birkaç günlük bir artış var ama önümüzdeki süreçte göreceğiz. Delta varyantındaki gibi hastanelerde yatışa yansıyan bir yükseliş yok” dedi.

KAPANMA OLACAK MI?

Sabah gazetesine konuşan Kemal Memişoğlu, Omircon varyantınının artış hızı nedeniyle kapanma olup olmayacağına ilişkin, “Bence kapanma olmayacak. İngiltere ve Almanya'da da önlemler alındı ama o kadar sıkı tedbirler uygulanmadı. Kapanmada insanları eve kapatıyorsunuz ama komşuya gidiyor ve bir şey değişmiyor. Aşı çok önemli. Maske ve mesafe kuralı önemli” diye konuştu.

‘KİŞİSEL OLARAK TEDBİRLERE DİKKAT!’

İstanbul'da yılbaşı için herhangi bir kapanma ya da kısıtlama planlamasının yapılmadığını belirten Prof. Dr. Memişoğlu şunları söyledi:

“Herkesin kısıtlaması veya kontrolünü, kendisinin yapabileceğine ve bunun bilincinde olduğuna inanıyorum. Bir kısıtlama ya da yasaklama şu anda söz konusu değil. Ama tabii ki vaka sayıları da kontrol edilerek bu kararlar veriliyor.

Şu bilinsin ki, özellikle Avrupa'daki yükselişlerden bir süre sonra İstanbul ve Türkiye'de de vaka sayılarında bir yükseliş oluyor. Bizim sağlık sistemimiz de, bizler de buna hazırlıklıyız. Panikle, korku ile değil, tedbirle de bu işin üstesinden geleceğimizin bilinmesini istiyorum. O nedenle de herkesin kişisel olarak tedbirlerine dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum”

‘ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ HAFTA ÖNEMLİ’

Önümüzdeki birkaç haftanın kritik önemde olduğunu, nisan-mayıs aylarında bir nebze rahatlama yaşanacağını düşündüğünü ifade eden Memişoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Yükselme trendi olursa birkaç hafta içinde, şubatta biraz zorlanabiliriz. Ama bu birkaç hafta trend yükselecek mi, başka yöne mi evrilecek onu göreceğiz.

Omicron varyantı ile yükseliş Avrupa'da başladı. Muhtemelen Amerika'da da bir yükseliş başlayacak. Onlar şubat ayında büyük pik bekliyorlar. Yeniden böyle bir pik yaşanması ölüm oranları böyle kalırsa ‘endemi’ olarak kabul edilebilir. Mayıstan sonra rahatlarız diye düşünüyorum.”