CiddiGazete- İran'da hakkında idam kararı verilen Güney Azerbaycan Türk'ü Rahim Cavadbeyli'nin Türkiye'deki oturum izninin iptal edildiği yönündeki iddialar üzerine Göç İdaresi Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı açıklamasında, "Kamuoyunda Rahim Cavadbeyli ismiyle bilinen, kayıtlarımızda Rahim Javadpour olarak geçen kişinin ikametinin iptal edildiği ve ülkesine sınır dışı edileceğine dair iddialar üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur" ifadeleri kaydedildi.

Cavadbeyli'nin, bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediği iddia edilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Bahse konu şahsın, ülkemizde bulunduğu süre zarfında statüsünün bir gereği olarak yerine getirmekle yükümlü olduğu 'bildirim yükümlülüğüne' uymaması nedeniyle, bildirim yükümlülüğüne uyulmasını temin etmek amacıyla yasal mevzuat çerçevesinde rutin tedbirler uygulanmış olup bu tedbirler, kişinin yasal statüsünün sona erdiği anlamına gelmemektedir. Ülkemizde herhangi bir geri gönderme merkezinde bulunmamakta olan şahıs hakkında idari gözetim kararı da yoktur. Söz konusu şahsın ülkesine iade edileceğine dair oluşturulmak istenen algı gerçeği yansıtmamaktadır."

"KORUMAMI ALDILAR"

29 Temmuz'da TamgaTürk'e konuşan Cavadbeyli, Göç İdaresi'nin bu yıl herhangi bir bildirim yapmadan kimliğini iptal ettiğini ve tahdit kodunu kaldırmadığını söyledi. Cavadbeyli şu ifadeleri kullandı:

- Şu an şöyle bir durum var; idari mahkeme bizim tarafımıza karar vermişti, istinaf mahkemesi Göç İdaresinin talebini reddetmişti. Anayasa Mahkemesi de bizim lehimize karar verip tarafıma 1000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

- Buna rağmen Göç İdaresi hakkımdaki tahdit kodunu kaldırmadı.

- Bu yıl 5 Temmuz'da Göç İdaresinin kimliğimi iptal ettiğini ve deport işlemi için harekete geçtiğini haber aldım.

- Bu durumu da Göç İdaresi bana tebliğ etmedi. Göç İdaresine gittiğimde kendim haber aldım.

- Devletin bana tahsis ettiği korumamla beraber Göç İdaresine gittiğimde bunu bildirdiler.

- Oradan çıktığımda herhangi bir memurun beni deport etmek için işlem yapabileceğini söylediler.

- Ben çıkarken, "Sen bir iki dakika dur" diyerek korumamı beklettiler. Daha sonra korumam, "Hocam kusura bakmayın benden buraya kadar" dedi. Korumamı da aldılar.

- Mahkeme kararlarına rağmen tahdit kodunun kaldırılmaması bir suç.

- Bu nereden kaynaklanıyor ki mahkemelerin kararına rağmen tahdit kodunu kaldırmadılar. Benim üzerimde kılıç gibi tutuyorlar.

- Bu mahkemeler bunları bağlamıyor mu? Kimliğimin iptal edildiğini tebliğ etmediler. Yasaları çiğniyorlar.