CiddiGazete- Türk demokrasi tarihinde "kara bir leke olarak yerini alan 12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 38 yıl geçti.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirilen son askeri darbesi 12 Eylül, idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle zihinlerdeki yerini koruyor.

TRT radyosunda, 12 Eylül sabahı İstiklal Marşı'nın ardından çalınan Harbiye Marşı ve dönemin Genelkurmay ve Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Kenan Evren imzalı Milli Güvenlik Konseyi "bir numaralı" bildirisinin okunması darbenin başlangıcı oldu. Bu bildiriyi, 5 bildiri daha izledi.

Orgeneral Evren'in darbeye ilişkin "... (TSK) Kendi kendini kontrol edemeyen demokrasiyi sağlam temeller üzerine oturtmak, kaybolan devlet otoritesini yeniden tesis etmek için yönetime el koymak zorunda kalmıştır" ifadeleri dikkati çekti.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun'dan oluşan komuta kademesinin de aktif rol aldığı darbenin ana gerekçesi, "güvenlik sorunu" olarak gösterildi.

TBMM'nin 22 Mart 1980'de ilk turunu yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçimini, 114 tur oylama yaptığı halde darbe gününe kadar sonuçlandıramamasının da etkili olduğu süreçte, gazeteci Abdi İpekçi, Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul, DİSK ve Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Kemal Türkler, MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, Eski Başbakan Nihat Erim, Adalet Partisi İstanbul Milletvekili İlhan Egemen Darendelioğlu, CHP İstanbul Milletvekili Abdurrahman Köksaloğlu, MHP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Ali Rıza Altınok ile eşi ve kızının öldürülmesi gibi çok sayıdaki siyasi cinayet de darbeye neden olarak gösterildi.

Konya'da 6 Eylül'de düzenlenen "Kudüs Mitingi de" darbe yönetimi tarafından "şeriatçı girişim" olarak gösterildi.

"Yönetime üçüncü açık müdahale"

Darbeye giden sürecin hazırlıkları, Haziran 1980'den itibaren Genelkurmay Karargahı'nda yapılmaya başlandı.

Kod adı "Bayrak Harekatı" olan darbe, ilk olarak bütün ordu komutanlarına gönderilen emirle 11 Temmuz saat 04.00'te hayata geçirilmek istendi ancak 2 Temmuz'da Süleyman Demirel'in Başbakanlığı'ndaki hükümetin güvenoyu almasıyla plan ertelendi.

Aynı plan, yine aynı isimle 12 Eylül'de sabaha karşı uygulandı ve ordu yönetime el koydu.

Emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirilen bu darbe, 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü açık müdahalesi olarak tarihteki yerini aldı.

Sürgünler ve siyasi yasaklar

Süleyman Demirel'in Başbakanı olduğu Hükümetin görevden alındığı darbe sürecinde, TBMM lağvedildi. 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırıldı ve Türkiye siyasetinin yeniden tasarlandığı askeri dönem başladı.

Ülke genelinde ilan ettikleri 13 sıkıyönetim bölgesine 13 generali komutan olarak atayan cuntacılar, Türk Hava Kurumu, Çocuk Esirgeme Kurumu ve Kızılay dışındaki derneklerin faaliyetlerini durdurdu.

Siyasi partileri de lağveden askeri yönetim, Süleyman Demirel ile Bülent Ecevit'i Hamzakoy'a, Necmettin Erbakan ile Alparslan Türkeş'i ise Uzunada'ya sürgüne göndererek, siyasi yasaklar getirdi.

Darbeye liderlik eden 5 generalin oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi, bütün yetkileri ele aldı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Ulusu'ya kurdurulan hükümet, 21 Eylül'de göreve başladı.

Darbecilere koruma kalkanı

Darbenin ardından geçen 3 yıl içinde önemli kanunların tamamına yakını değiştirildi ve askeri yönetimin belirlediği Danışma Meclisi tarafından hazırlanan Anayasa, yapılan "güdümlü" referandumla yüzde 92'lik "Evet" oyu aldı.

Kenan Evren'in cumhurbaşkanı seçildiği bu dönemde askeri yönetim üyelerinin ömür boyu yargılanmasını engelleyen "geçici 15. madde" Anayasa'ya eklendi.

Mustafa Pehlivanoğlu niye asıldı?

Yönetime el koyan cuntacı askerler, acısı yıllarca hafızalardan silinmeyecek idam kararlarının da mimarı oldu.

Darbeden sonra ilk idamlar, 9 Ekim 1980 tarihinde gerçekleşti. İlk olarak sol görüşlü Necdet Adalı, ardından dengeyi sağlamak için suçsuz olduğu Yargıtay tarafından onaylanan ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu idam edildi. Darbe öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü gerekçesiyle hüküm giyen 17 yaşındaki Erdal Eren, 19 Mart 1980'de idama mahkum edildi.

Darbeci Kenan Evren'in 17 yaşında astırdığı Erdal Eren için söylediği "Asmayalım da besleyelim mi?" sözü ise hafızalardan hala silinmedi.

Kenan Evren, sol görüşlü zanlıların idamını onaylarken, "denge" unsuru da gözetti! "Bir soldan, bir sağdan" diyerek, suçsuzluğu asıldıktan sonra Yargıtay tarafından onaylanan Mustafa Pehlivanoğlu'nu da tereddüt etmeden "denge unsuru" olsun diye ipe gönderdi.

TBMM yerine kurulan Danışma Meclisi'ndeki Kamer Genç, darbecilerin getirdiği idam kararlarını imzalamadı. Buna rağmen çoğunluğun takdiriyle 8 ülkücü, 18 sol, 23 adli suçlu, bir de Asala militanına idam cezası uygulandı. İdam edilen ülkücülerin tamamının, diğer sanıklar üzerinden devam eden mahkemelerin sonucunda, olaylarla ilgili olmadıkları ortaya çıktı.

İşkenceler, faili meçhuller, yasaklar...

Darbe dönemi süresince milyonlarca kişinin hayatını etkileyen kararların altına imza atan cunta yönetimi, yıllarca sürecek tartışmalara yol açan kararlara imza attı.

Darbe sürecinde 650 bin kişi gözaltına alındı, açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için de idam cezası istendi. 517 kişinin "ölüm cezasına" çarptırıldığı süreçte, 50 kişi idam edildi.

Vatandaşlıktan 14 bin kişinin çıkarıldığı bu dönemde, yaklaşık 100 bin kişi "örgüt üyesi olma" suçundan yargılandı, 30 bin kişi ise "sakıncalı" olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı.

İşkence ve faili meçhullerin çokça yaşandığı dönemde bine yakın film yine sakıncalı bulunduğu için yasaklandı, 4 bine yakın öğretmen, çok sayıda üniversite görevlisinin işine son verildi. Yüzlerce gazeteci için de binlerce yıla varan hapis cezaları istendi.

Diğer cezaevlerinin yanısıra en büyük yıkım, Mamak Askeri Cezaevi'nde yaşandı. Suçsuz olduğu bilinmesine rağmen, "ıslah" için işkencehane "C5"te "tezgah"tan geçenler ya kısa süre sonra vefat etti, ya sakat kaldı. Takke takmanın bile yasak olduğu Mamak'ta, namaz kılarken takke taktı diye dipçikle böbrekleri ezilen ülkücü Hüseyin Kurumahmutoğlu, tedavisi yapılmayıp ölüme terk edildi.

Mamak Askeri Cezaevi Komutanı Albay Raci Tetik, aç bırakılan kurt köpeklerini mahkumların üzerlerine saldı. Tutuklular kışın soğukta, yazın sıcakta saatlerce açık arazide bırakıldı. Bunların neredeyse tamamı kronik hastalıklara yakalandı ve bir çoğu genç yaşlarda vefat etti. Haklarında idam cezası istenenler bile, 7-8 sene süren davalar sonunda delil yetersizliğinden berat etti ancak yaşadıkları travma hayatlarını kararttı.

20'li yaşlardaki bu vatansever gençlerin çoğu, hayatlarının kalan kısmında, sosyal yaşama entagrasyonda büyük sıkıntılar çekti.

Diğer tüm parti genel başkanları bir süre sonra serbest bırakılmalarına rağmen, MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş dört buçuk yıl tutuklu kaldı ve idamla yargılandı. 1985 yılında tahliye olan Türkeş'in siyasi yasağı, 1987 yılında kaldırıldı.

Darbenin sorumluları ilk kez hakim karşısında

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra yürürlüğe giren, "Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin yargılanamayacağı"na dair Anayasa'nın geçici 15. maddesi, 12 Eylül 2010'daki referandumun ardından kaldırıldı.

Darbesinin sorumluları ile bu kişilerin emir ve talimatlarını uygulayanlar hakkındaki suç duyurularının ardından, darbe döneminin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında dava açıldı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında, Evren ile Şahinkaya hakkında hazırladığı iddianameyi, 10 Ocak 2012'de kabul etmesiyle Türkiye tarihinde ilk kez bir darbenin sorumluları yargı önüne çıktı.

İddianamede iki komutan, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek'' ile suçlandı.

"Bizi yargılayamazsınız" savunması

İlk duruşması, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, 4 Nisan 2012'de görülmeye başlanan davaların duruşmalarına, Evren ve Şahinkaya, sağlık durumlarını gerekçe göstererek katılmadı. Davanın bundan sonraki duruşmalarında her iki isim de savunmalarını, tedavi gördükleri hastanelerden sesli ve görüntülü iletişim sistemi üzerinden yaptı.

Evren ve Şahinkaya, savunmalarında, suçlamaları kabul etmeyerek, kurucu iktidar olduklarını, mevcut mahkemelerin kendilerini yargılayamayacağını savundu.

Cuntacı generaller, 13 Şubat 2013'te, dava nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda da bulundu. İki eski komutan, davanın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesine, ''12 Eylül iddianamesinin ve kamu davasının hukuken yok hükmünde olduğunun tespiti" için dilekçe verildiğini ancak mahkemece bu istemin reddedildiğini gerekçe gösterdi.

AYM, 26 Haziran 2014'te Evren ve Şahinkaya'nın başvurusunu, olağan kanun yolları tüketilmediğinden kabul edilemez buldu.

Rütbelerin sökülmesine karar verildi

Dava devam ederken Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la birlikte Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi kapatılınca dava, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine devredildi.

Cumhuriyet Savcısı, 12 Eylül Davası'nda verdiği esas hakkındaki görüşte, sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Mahkeme Başkanının açıkladığı hükme göre Evren ve Şahinkaya, "21 Aralık 1979'da dönemin Başbakanına verdikleri muhtırayla Anayasayı ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçundan, 12 Eylül 1980'de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men suçundan eylemlerine uyan 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesi gereğince" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Takdiri indirimle bu cezalar, "müebbet hapis cezası"na çevrildi.

Evren ve Şahinkaya hakkında, Askeri Ceza Kanunu'nun "askeri rütbelerin sökülmesi"ne ilişkin 30. maddesinin de uygulanması kararı alındı.

Dava düştü

Kararın ardından Evren ve Şahinkaya'nın avukatı, 24 Haziran 2014'de kararın bozulması istemiyle temyiz dilekçesini Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesine verdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin temyiz incelemesi sürerken Evren, 10 Mayıs 2015'te tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisinde 98 yaşında, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Şahinkaya da 9 Temmuz 2015'te 90 yaşında hayatını kaybetti.

Yargıtay, temyiz incelemesinde sanıkların vefatı nedeniyle davanın düşürülmesi kararını verdi.

12 EYLÜL'ÜN SİMGESİ 'MAMAK'

1960 ihtilalinin simgesi "Yassıada" olurken, 12 Eylül'de bu görevi "Mamak Askeri Cezaevi" üstlendi. Ülkücülerin yoğunlukta olduğu "Mamak", C5'leriyle, kafesleriyle, tutukluların üzerine salınan köpekleriyle, karıştır-barıştır hücreleriyle hafızalara kazındı.

12 Eylül'ün en büyük mağdur kesimi ülkücüler, askeri savcılar tarafından yazılan "MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası" senaryosuyla 19 Ağustos 1981 yılında yargılanmaya başlandı.

Tarihin en büyük "vatansever" katliamının yapıldığı iddianamede, 587 sanıktan 220'sinin idamı istedi.

İŞTE O İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN EKİP

Başsavcı NURETTİN SOYER (Albay)

Savcı ENİS TUNGA (Yarbay)

Savcı ERKAN BAŞEREN (Binbaşı)

Savcı OKAN YALÇINKAYA (Yüzbaşı)

Savcı FAHRETTİN DEMİRAĞ (Yüzbaşı)

Savcı NİHAT DEMİREL (Üsteğmen)

SANIKLAR

MHP GENEL MERKEZİ YÖNETİM KURULU

1- Alparslan Türkeş

2- Agah Oktay Güner

3- Sadi Somuncuoğlu

4- Ahmet Er

5- Necati Gültekin

6- Yaşar Okuyan

7- Nevzat Köseoğlu

8- Ali Gürbüz

9- Ömer Çakıroğlu

10- Mehmet Irmak

11- Tahsin Ünal

12- Avni Çarsancaklı

13- Taha Akyol

14- Mehmet Doğan

15- Ahmet Hamdi Ayan

16- Yasin Cengiz Gökçek

17- Turhan Koçal

18- İhsan Kabadayı

19- Şerafettin Doğan

20- Süleyman Sürmen

21- Seyit Ahmet Arvasi

22- Sait Bilgiç

23- Servet Bora

24- Osman Albayrak

25- Mehmet Yusuf Özbaş

26- İsmet Kapısız

27- Ali Fuat Eyüpoğlu

28- Mehmet Tahir Şaşmaz

29- Lüftü Ülkümen

30- Faruk Demirtola

31- Mehmet Voyvoda Develioğlu

32- Osman Öztekin

33- Özcan Ergiydiren

34- Vacit Akkor

35- Salih Dilek

36- Münir Köseoğlu

37- Necdet Şarman

EĞİTİMCİLER

38- Namık Kemal Zeybek

39- Yılma Durak

40- Muhsin Yazıcıoğlu

41- Sami Bal

42- Nurettin Taşar

43- Abdullah Kılıç

44- Mehmet Göktolga

45- Mehmet Ali Özgüven

46- Abdullah Alay

47- Ömer Haluk Pirimoğlu

48- Mustafa Öztürk

49- Hasan Sabri Erdem

50- Seyfi Apaydın

51- Himmet Kayhan

52- Rıza Müftüoğlu

53- Hakkı Duran

MHP GENEL MERKEZ VE ANKARA İL GENÇLİK KOLLARI

54- Mustafa Mit

55- Ahmet Turan Kömek

56- Necmettin Karakuş

57- Abdullah Pehlivan

58- Ahmet Doğan Ataman

59- Coşkun Akyıldız

60- Ünal Altıparmak

61- Aslan Atlı

62- Aydın Ergüden

63- Hasan Hüseyin Türer

64- İsmail Şimşek

65- Mehmet Biçer

66- Ömer Kumbal

67- Ramazan Temiz

68- Haluk Sağkaya

ÜLKÜCÜ KURULUŞLAR

69- Yaşar Yıldırım

70- Saffet Beştepe

71- Şahin Hasgül

72- Zeki Okunakol

73- Ahmet Bilgin

74- Fevzi Başkan

75- Atila Engür

76- Ahmet Alıcılar

77- Ahmet Lütfi Köşker

78- Süleyman Kıl

79- Nuri Gedik

80- Erdem Şenocak

81- Hasan Çağlayan

82- Mehmet Naci Bostancı

83- Erol Dok

84- Ali Aydoğan

85- Lütfi Şahsuvaroğlu

86- Mahir Damatlar

87- Sahir Solmaz

88- Tamer Afacan

89- Ayhan Ünal

90- Ali Gözübenli

91- Mehmet Gök

92- Adem Kader

93- Nazım Doğan

94- Yusuf Gök

95- Recai Okman

96- Ertuğrul Alpaslan

ADANA BÖLGESİ SANIKLARI

97- Galip Kütük

98- Şahin Bilgiç

99- Mehmet Fatih Zorba

100- Hacı Bayrak

101- Kadir Akgöllü

102- Muzaffer Yıldız

103- İbrahim Uçar

104- Şükrü Işık

105- Yahya Efe

106- İrfan Cep

107- Rıza Kıvanç

108- Rıfat Kabukçu

109- Mahir Panayır

110- Mahmut Şevket Okuyan

111- Ethem Adıyaman

112- Miktat Uzun

113- Ahmet Çam

114- Muhittin Arnas

115- Selim Adır

116- Hadi Adır

117- Bekir Biberli

118- Erol Top

119- Bayram Dağlar

120- Selami Yıldırım

121- Salih Erciyes

122- Osman Özaslan

123- Mahmut İkiyek

124- Sezai Durmaz

125- Adem Eroğlu

126- Kerim Çağatay Nizam

127- İrfan Güler

128- Recep Küçükizsiz

129- Mahir Polatöz

130- Hüseyin Özmen

131- Sefer Tatlı

132- Ali Uğur Akbaş

133- Adnan Hatipoğlu

134- Ali Çağlayan

135- Muhittin Birbiçer

136- Sebahattin Özkundakçı

137- Kenan Develi

138- Eren Kaya

139- Ata Mustafa Filik

140- Hamza Soner

141- Cumali Kandemir

142- Sait Kanbur

143- Eray Çapraz

144- Seyfi (Huzeyfe) Atmalıoğlu

145- Ömer Orçun

146- Recai Güler

147- Necmettin Gökkaya

148- İbrahim Uzun

149- Ethem Çelik

150- Veysel Metin

151- Yunus Uzun

152- Halil İbrahim Altınışık

153- Zait Akgün

154- Cabbar Özkurt

155- Gaffari Avcı

156- Ali Kuloğlu

157- Mehmet Sümer

158- Mehmet Kutlu

159- Veli Baz

160- Fahri Uğur

161- Ahmet Koca

162- Ahmet Yalçın

163- Mustafa Uygun

164- Abuzer Çalışkan

165- Zekai İlter

166- Yılmaz Tankut

167- Nihat Aksay

168- Adnan Burgaç

169- Sabri Usbahalı

170- Hasan Kömekçi

171- Ali Bademci

172- Mehmet Ali Özdemir

173- Faruk Akkülah

174- Hikmet Nohut

175- Ramazan Erdem

176- Ömer Faruk Gözükara

177- Mehmet Karagöl

178- Veli Çökük

179- Fatih Rüştü Sakızlı

180- Abdullah Avcı

181- Halil Yılmaz

182- Mehmet Name

183- Ertuğrul Yıldız

184- Mehmet Ali Özaydın

185- Faruk Andaç

ANKARA BÖLGESİ SANIKLARI

1. Kayaş, Köstence, Türközü Sanıkları

186- Süleyman Bayrak

187- Numan Akkanat

188- Osman Öksüz

189- Abdülkadir Yanık

190- Osman İnan

191- Hakverdi Satılmış

192- Cengaver Demirel

193- Kenan Türüdü

194- Satılmış Tepecik

195- Abdulkadir Taşkın

196- Nazım Delibaş

197- Feyyaz Yüce

198- Hüsnü Kaya

199- Sabri Cemil Erdoğan

200- Mehmet Tosun

201- İlhami Erdoğan

202- Ömer Tunç

203- Abdulkadir Meşer

204- Faruk Başer

205- Bayram Kekeç

206- Çapar Kanat

207- Mehmet Alataş

208- Hasan Hüseyin Gürer

2. Abidinpaşa Sanıkları

209- Ahmet Sarı

210- Emir Kuşdemir

211- Şakir Deniz

212- Erdal Ak

213- Mehmet Elaslan

214- Hasan Alemlioğlu

215- Kenan Ekin

216- Burhan Emuştekin

217- Serdar Çoruk

218- Harun Özgül

3. Kartaltepe Sanıkları

219- Ramazan Özalp

220- Nazım Yiğit

221- İsmail Baykal

222- Orhan Yalçınkaya

223- Osman Başer

4. Ayvalı, Yükseltepe Sanıkları

224- Muhammed Doğan

225- Cavit Böke

226- Mesut Doğan

227- Cengiz Kaya

228- Mustafa Bozan

229- Kubilay Yarız

230- İhsan Aydın

231- Ömer Ulusal

5. Esertepe Sanıkları

232- Cemal Öztürk

233- Ömer Boz

234- Yaşar Ortak

235- Selma Erdem

236- Mehmet Öztepe

237- Yavuz Kurt

238- Erol Güntutmaz

239- Şükrü Akyol

240- Hasan Hüseyin Yağmur

241- Murat Yiğit

242- İsmail Yakıcı

243- Tahsin Yağcı

244- Hayati Sazak

245- İsmail Demirkıran

246- Ertan Kadı

247- Zafer Gevişen

248- Hasan Çiçek

249- Erhan İşler

250- Sedat Durudoğan

251- Gültekin Garip

252- Hüsamettin Özgenç

253- Mehmet Sorgunlu

254- Erdoğan Yağcı

6. Gülveren Sanıkları

255- Nafiz Tunç

256- Yusuf Dede

257- Hasan Yıldız

258- Süleyman Türk

7. Misket ve Şahap Gürler Sanıkları

259- Mustafa Cabbar Polat

260- Ramazan Akça

261- Selami Ulusoy

262- Emrullah Parlatan

263- İbrahim Gençer

264- Hacı Mehmet Ceylan

265- Mustafa Köse

266- Osman Şeker

267- Selami Asilbaş

268- Faik Aslan

269- Davut Seyhan

270- Ali Gülseren

271- Zeki Aygün

272- Adem Kayabaşı

273- Ali Kazan

274- Mehmet Kalfaoğlu

275- Hacı Acar

276- Satılmış Ünlü

277- Şükrü Gündüz

278- Ömer Gültekin

279- Hüseyin Aslan

280- Ziyafettin Keskin

281- Tatlı Saygılı

282- Abidin Akyürek

283- Rasim Bulut

284- Hayrettin Efeoğlu

285- Arif Şenses

286- Talat Aslan

287- Kadir Bayık

288- Satılmış Yalçınkaya

8. Topraklık, Cengiz Topel, İncesu, Ateşderesi, Seyranbağları, Akdere, Şişkindere Sanıkları

289- Refik Tercan

290- Muhsin Çakır

291- Kadir Çakır

292- Cengiz Yavuz

293- Remzi Coşkun

294- Aziz Demirel

295- Tayfun İner

296- Güven Sayım

297- Sinan Yerli

298- Selim Kavaklı

299- Zekai Topuz

300- Yunus Alkan

301- Muzaffer Orhan

302- Adnan Tamer

303- İsmail Yücel

304- Cemil Tarakçıoğlu

305- Erdoğan Güvercin

306- Hakkı Yakışık

307- Bekir İlkbahar

308- Arslan Akbaş

309- Eray Acargil

310- Davut Işık

311- Atilla Kabakçı

312- Şaban Korkmazgöz

313- Haluk Demir

314- Nuri Demiryürek

315- Halil Külekçi

316- İkram Çelik

317- Şevki Avşar

318- Recep Işıkgöl

319- Yavuz Öbekçi

320- Faruk Yerli

321- Ökkeş Metin Kuçtemur

322- Turgut Özdemir

323- Necdet Çakır

324- Yahya Günaşan

9. Hasköy Sanıkları

325- Recep Genç

326- Caner Erdinç

327- Erdem Soğukpınar

328- Harun Yüksel

329- Alaattin Takmaz

330- Mustafa Kuş

331- Mehmet Çoban

10. İskitler ve Mutlu Sanıkları

332- Ali Baysal

333- Hasan Kılıç

334- Apdullah Çürük

335- Murat Akar

336- Yakup Kocamanoğlu

337- Ercüment Yıldırım

338- Muhsin Polat

339- Mehmet Ali Tekatar

340- Kader Topal

341- Metin Gök

342- Orhan İnan

343- Aksel Koramaz

344- Talat Kara

345- Lokman Haşlak

346- İsmail İnan

347- Turan Doğan

348- Osman Tektaş

349- Yücel Akbaba

350- Hasan Yaralı

351- Hasan Sağır

352- Kemal Çetintaş

353- Ömer Eliuygun

354- Haydar Kılıç

KIRIKKALE SANIKLARI

355- Metin Köksal

356- Şevki Köksal

357- Hacı Musa Yağlı

358- Ahmet Aslan

359- İrfan Arısan

360- Rasim Ölmez

361- Yusuf İzzettin Yıldız

362- Fazıl Kaygusuz

363- Habip Güleç

364- Refik Cevdet Yayla

365- İsmail Tekeli

366- Hüseyin Dirlik

367- Muhittin Yüksel

368- Mustafa Bişkin

369- İlhami Altın

370- İrfan Toptaş

371- Mustafa Hulusi Ulusan

372- Rıza Bozkaya

373- Atilla Alpar

374- Muhittin Kılıçarslan

375- Hasan Ersanlı

376- Ali Asker Torun

377- Mustafa Esen

378- Mikdat Evci

BAFRA SANIKLARI

379- Baha Sertkaya

380- Hüseyin Kurumahmutoğlu

381- Turgut Karadağ

382- Kemal Yalçın

383- Eyüp Asan

384- Hüseyin Güngör

385- Muzaffer Dağdeviren

386- Mustafa Güneş

387- İrfan Kömürcüoğlu

388- Erol Yıldız

389- Şahin Köksal Arduç

390- Adnan Demiryürek

391- Mustafa Aydınlı

392- Oktay Ahızkalı

393- Dursun Mehmet İnal

394- Fevzi Keskin

395- Mustafa Kanbur

396- Mustafa Gökmen

397- Mahmut Türker

398- Recep Kaplan

399- İsmail İhtiyar

BALIKESİR – İZMİR BÖLGESİ SANIKLARI

400- Ali Yakup Gökçe

401- Aydın Doğan

402- Bülent Kara

403- Nezir Alp Koylan

404- Hüsnü Uçar

405- Demirtaş Topaç

406- Hasan Serdar Tokgöz

407- Hüseyin Toparlak

408- Mehmet Hallaç

409- Müfit Kır

410- Rafet Çelik

411- Ramazan Çimen

412- Ali Denizkaya

413- Ekrem Dinç

414- Hasan Dinç

415- Sebahattin Gece

416- Murat Güneş

417- Ömer Türer

418- Murat Yalçın

419- Nafi Uyanık

420- Nebahattin İçöz

421- Osman Kiremit

422- Ömer Yağdıran

423- Sadık Kısır

424- Mehmet Ali Metin

425- Mustafa Ölmez

426- Mehmet Ağar

427- Yusuf Akgül

428- Ramazan Akgün

429- Ekrem Aktaş

430- Abdülbaki Akyüz

431- Habibullah Altıntaş

432- Mustafa Basmacı

433- Yakup Baş

433- İbrahim Baysan

435- İrfan Birol

436- Şevket Çal

437- Haluk Kurul

438- Zafer Çubukçu

439- Kadir Geraslan

440- Aydın Gümüş

441- Nadir Günata

442- Ahmet Gündoğdu

443- Ergün Gür

444- Emin Zafer Karaboya

445- Rıfat Kaya

446- Tahir Solaklar

447- Hüseyin Şahin Giray

448- Sıtkı Şeremetli

449- Ahmet Ulu

450- Necmi Ulus

451- Mehmet Aran

452- Şeref Kulmaç

453- Nadir Özgöl

454- Kemal Türker

455- Ahmet Kamil Gönenli

456- Halit Koyuncu

457- Halil Şenol Hamarat

458- Alim Yılmaz

459- Turan Sarı

460- Süleyman Özduran

461- Metin Özdemir

462- Muammer Azmak

463- Ali Keskin

464- Selahattin Tekbıçak

465- Bahri Gür

466- Hüseyin Buyrukçu

467- Abdullah Yalçın

468- Hamza Birinci

469- İsa Birinci

470- Selahattin Bilen

471- Mahmut Sönmez

472- Ebamüslim Karabudak

473- Ali İhsan Akınalp

474- Ahmet Aydıner

475- Rıdvan Telim

476- İrfan Tezbaşaran

477- Metin Karagöz

478- Şükrü Bacak

479- Hüseyin Karagül

480- Emin Keçeci

481- İbrahim Başak

482- Adil Aslan

483- Mehmet Turan

484- Ali Yenilmez

485- Seyfi Bayrak

486- İsmail Candan

ERZURUM BÖLGESİ SANIKLARI

487- İkamettin Kaya

488- Turhan Soylu

489- Fahrettin Esin

490- Hacı Kaya

491- Selami Avcı

492- Bünyamin İmamoğlu

493- Mehmet Taş

494- Veysel Dikbıyık

495- İsmail Efe

496- Suat Ezirmik

497- Selami Çelik

498- Mücahit Aydın

499- Mustafa Bayrak

500- Metin Horasan

501- Mücahit Tutar

502- Mehmet Nuri Özdemir

503- Recai Keleş

504- Cemalettin Kaya

505- Nizamettin Gökçe

506- Nusret Aydın

507- Sacit Yılmaz Özerdem

İSTANBUL BÖLGESİ SANIKLARI

1. Müteferrik Dosya Sanıkları

508- Celal Adan

509- Berker İnanoğlu

510- İsmail Aydın Esi

511- Orhan Çakıroğlu

512- Ali Doğan

513- Hüseyin Baştan

514- Halil Şahin

515- Ahmet Ayhan

2. Bakırköy Sanıkları

516- Şah İsmail Ateş

517- Mevlüt Pınarbaşı

518- Abdulsamet Karakuş

519- Aydın Eryılmaz

520- Adnan Madak

521- Mustafa Hoşgül

522- Adnan Kabucu

523- Mehmet Kaya

524- Abdullah Büyükyılmaz

525- Remzi Yazgan

526- Halil Durmaz

527- Mustafa Verkaya

528- Vasıf Ayhan

529- Mustafa Kaplan

530- Mehmet Ateş

531- Mehmet Salih Sağlamkan

532- Cafer Oruç

533- Yusuf Ziya Arpacık

534- Orhan Gündoğdu

535- Enver Ateş

536- Yakup Pat

537- Aydoğan Pehlivan

538- Ahmet Toprak

539- Eşref Şerifof Ahmetof

540- Suat Eskicioğlu

541- Orhan Maden

542- Hüseyin Yurdakul

543- Önder Yazımcı

544- Salih Aktı

545- İsmet Mumcu

3. Üsküdar Sanıkları

546- Avni Aras

547- İsmail Nairsoy

548- Bektaş Kurdini

549- Lütfi Ural

4. Eyüp Sanıkları

550- Mehmet Pehlivan

551- Ahmet Öztürk

552- İbrahim Larçin

553- Orhan Aslanoğlu

554- Burhan Makir

555- Halis Ateş

556- Kazım Bakır

557- Şakir Coşkun

558- Hüsamettin Balkız

559- Erol Sakarya

560- Yaşar Nemrut

561- Davut Yüce

562- Mahmut Yurtsev

563- İhsan Çimen

564- Mehmet Bal

565- Asaf Karabacak

566- Selahattin Şaban Faki

567- Ali Yeleç

568- Sıtkı Yılmaz

569- Hümmet Darboğan

570- Şükrü Türkmen

571- Resul Çakır

572- Ahmet Erhan Kürşat Atamer

573- Aydın Sezer

574- Ragıp Ayyıldız

DİĞER SANIKLAR

575- Ahmet Yalav

576- Mehmet Bağış

577- Ahmet Erkan Birben

578- Aptullah Uğur

579- Hüseyin Çınar

580- İrfan Büyükbaş

581- Mahmut Akıllı

582- Ömer Tanlak

583- Orhan Türkdoğan

584- Şakir Önem

585- Selim Kaptanoğlu

586- Nihat Ülkekul

587- Murat Pınar