Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Devlet Bahçeli’yle görüşmesinin ardından açıkladığı erken seçim kararı, dünya basınında da büyük yankı buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına ve Türkiye’nin 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştireceği erken seçime yönelik dış basında öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

DAHA ÖNCE DEFALARCA REDDETMİŞTİ

Reuters: Hükümet, erken seçim olasılığını defalarca reddetmişti. Erdoğan, geçen yıl Anayasa’yı değiştirmek ve başkanlık sistemini getirmek için yaptığı referandumu az bir farkla kazanmıştı. Ancak bu artan güçler, Kasım 2019’daki başkanlık seçimlerine kadar kullanılamayacaktı.

AFP: Alışılmadık bir şekilde Erdoğan, açıklamasını bizzat Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, bir dizi Türk bayrağının önünde yaptı. Muhalefet partileri, Türkiye’nin güçlü adamına karşı yarışmak konusunda gergin ve acele seçim kampanyası yürütecek.

AP: Erken seçim çağrısı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ye karşı yürüttüğü askeri operasyon sonrası yükselen ulusal duygularla beraber geldi.

BBC: Erken seçim fikri, milliyetçi müttefik partilere ait. Erdoğan, 2002 yılından bu yana ülkeyi yönetiyor ve artan yetkilerle beş yıl daha ülkeyi yönetmek istiyor.

GELECEK YIL DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Guardian: Erdoğan, yeni sistemin bir an önce devreye sokulmasını istiyor. Türkiye’nin parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmesiyle birlikte, seçimi kim kazanırsa kazansın olağanüstü bir güç elde edecek. Bahçeli’nin, “Bunu artık daha fazla uzatmanın anlamı yok” açıklaması, Türkiye’de adı konulmamış bir kaosun göstergesi.

Washington Post: Erdoğan’ın erken seçim açıklaması, muhalefet partilerinden MHP’nin sürpriz erken seçim çağrısından sonra geldi. Erdoğan, 2016’daki darbe girişiminden sonra gücü üzerindeki hakimiyetini daha da sıkılaştırdı.

Spiegelonline: Erdoğan, iktidarını hızla genişletmek istiyor. Başkanlık ve genel seçimler sürpriz bir şekilde hemen haziran ayında yapılacak, bir yıldan fazla bir süre önce.

Bild: Erdoğan, erken seçim ilan etti. Seçimler kasım 2019 yerine, 24 Haziran 2018’de yapılacak. Erdoğan, böylece daha iyi bir seçim sonucu almayı umuyor. Siyasi gözlemciler, onun (Erdoğan’ın) gelecek yıl için daha kötüleşecek bir durum öngördüğünü belirtiyor.

CG Haber Merkezi