Türkiye, Rahip Brunson üzerinden başlayıp, iki Türk bakana ABD tarafından yaptırım getirilmesiyle derinleşen krizi çözmek için harekete geçti. Bu çerçevede, görüşmelerde bulunmak üzere Washington’a bir heyet gönderilmesi kararına varıldı. Bugün atanan heyet, ABD tarafından gerekli randevuları aldı ve beklemeksizin Washington’a gitti...

HEYETİN BAŞINDA SEDAT ÖNAL VAR

Heyetin başında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal var.

HENÜZ MUTABAKAT YOK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mevkidaşı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki krizin çözümü için "diyaloğun devam etmesi" üzerinde uzlaşma sağlanmıştı. Ancak iki taraf arasında şu ana kadar çözüme ilişkin herhangi bir mutabakat sağlanmış değil. Dışişleri Bakanlığı, gece yarısı çıkan "ön mutabakat sağlandı" haberlerini doğrulamazken, ABD ile Türkiye arasındaki tek uzlaşma zemininin "görüşmelere devam etmek" olduğu vurgulandı.

SEDAT ÖNAL KİMDİR?

Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyeriyle dikkat çeken Sedat Önal, Kayseri’de doğdu. Ortaöğretimini Ankara Fevzi Çakmak Lisesi’nde tamamlamasının ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans eğitimi aldı. Önal, Ortadoğu ağırlıklı çalışmalarıyla Dışişleri'nde yükselen bir bürokrat haline geldi. Suriye krizinin ardından 2012’de Ürdün’e atanan Önal’ın büyükelçilik görevi, 15 Kasım 2016’da sona erdi. Bu görevin ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak Türkiye-ABD arasındaki Suriye’ye ilişkin sorunların çözümü için Washington’da gerçekleşen toplantılara başkanlık etti. Önal, geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Yardımcısı olarak görevlendirildi.