Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün kızı Gonca Hatinoğlu'nun iki yıl içindeki emsalsiz atamaları adalet dünyasını karıştırırken, kamuoyunda da büyük yankı buldu.

Gonca Hatinoğlu 2016’da önce açıktan atama ile Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği görevine getirildi. Ardından da Cumhurbaşkanlığı Kanunlar ve Kararlar Dairesi’ne uzman olarak geçti. Burada avukatlık stajını tamamladı ve hakimlik sınavına girip kazandı. Önceki gün de Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda çekilen ve annesi Zerrin Güngör’ün de katıldığı kura töreni ile, Elazığ Hakimliğine atandı.

ELAZIĞ KAĞIT ÜZERİNDE

Ancak Gonca Hatinoğlu Elazığ’a hiç gitmeden ve 24 saat içinde bu kez Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesine alınarak, Elazığ hakimliğinden Yargıtay Tetkik Hakimliği görevine atandı. Böylelikle 2 yıl içinde önce Saray’da müşavir ve uzman, ardından da avukat ve hakim oldu. İlk görev yeri de kağıt üzerinde kaldı. Tecrübesi bulunmamasına rağmen, Yargıtay Tetkik hakimi oldu. 1980 doğumlu Hatinoğlu’nun eşi Volkan Hatinoğlu da Cumhurbaşkanlığı Sarayının inşaatını yapan firmada yönetici olarak çalışmaya başlamıştı.

ANNE KIZ ÖDÜLÜNÜ ALDI

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş bu atama konusunda ”Danıştay'ın Başkanı Zerrin Güngör'ün kızı, avukatlık stajını Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde yapmıştı… Eşi Volkan Hatinoğlu da Saray'ı inşa eden şirkete yönetici olarak atandı. Şimdi Gonca Hanım VİP Hakim oldu. Annesi Zerrin Güngör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısında cüppesini iliklemeye çalışmıştı, kızı da ödülünü aldı” dedi.

HSK BAŞKANI ATAMAYI SAVUNDU

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, avukatlıktan hakimlik ve savcılığa ataması yapılan bin 236 hakim ve savcının çoğunun AK Partili olduğu yönündeki iddialara ilişkin, "Mehmet Yılmaz sözü olarak söylüyorum; hiçbir avukatın geçmişlerine, siyasi düşüncesine, bölgesine bakılmamıştır. Her anlayıştan, her düşünceden, her bölgeden kişi var" dedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün kızı Gonca Hatinoğlu'nun dün yayımlanan HSK kararnamesiyle Elazığ Hakimliğinden Yargıtay Tetkik Hakimliğine atanmasına ilişkin yapılan eleştirilere cevap verdi. Yılmaz, kimseye ayrıcalık yapılmadığını, çok sayıda kişinin mazeret dilekçesinde bulunduğunu ve bu kapsamda mazeret atamalarının yapıldığını kaydetti. Her kura çekiminin ardından "Mazaret Kararnamesi" yayımladıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Çok büyük haksızlık bu. Kararnamenin ardından yayımlanan mazeret kararnamesi ile aynı durumda olan 27 kişi Yargıtay Tetkik Hakimliğine atandı" dedi.