CiddiGazete- İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Milliyetçi-Ülkücü Akademisyenler Platformu, "Doğu Türkistan'daki Soykırımın Durdurulmasını Talep Ediyoruz!" başlığıyla bir bildiri yayımladı.

Akademisyenlerin 
bildirisi şöyle:

Doğu Türkistan’daki Müslüman Türklere karşı yapılan baskı, zulüm ve soykırımının durdurulmasını, toplama kamplarının kapatılarak, tutukluların serbest bırakılmasını, Uygurların vicdanı, akademisyen, fikir adamı İlham Tohti’ye özgürlük ve iade anlaşmasının onaylanmamasını talep ediyoruz.

1949 yılından itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'nin işgali ve esareti altındaki kadim Türk yurdu Doğu Türkistan’da yıllardır uygulanan çeşitli politikalarla coğrafyanın Türk-İslam kimliği ve Doğu Türkistan Türklüğü yok edilmeye çalışılmaktadır. Özellikle 01.04.2017’de Çin İşgal Yönetimi tarafından çıkartılan 50 maddelik Aşırılık ve Terörle Savaş Yasası ile Müslüman Türklere 69 yıldır yapılan baskı, zulüm ve insanlık dışı uygulamalar büyük bir ivme kazanmış, etnik ve kültürel soykırım aşikâr hal almıştır.

Ocak 2017’den itibaren Çin yönetimi tarafından Siyasi ve Mesleki Eğitim Merkezi olarak tanımlanan 1200 civarında Toplu Cezalandırma Kampı inşa edilmiştir.

Nazi Almanya’sının toplama kamplarını andıran, evrensel hukuka aykırı Çin’in Doğu Türkistan’da kurduğu toplama kamplarında başta aydınlar, akademisyenler, kanaat önderleri, şair ve yazarlar, sanatçılar, sporcular ve iş adamları olmak üzere bir milyondan fazla Doğu Türkistan Türkü akıbetleri meçhul biçimde zorunlu olarak tutulmaktadır.

İnsanlık dışı bu durum Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ve Irkçılıkla Mücadele Komitelerinin açıkladığı raporlarla da belgelenmiştir. Kamplarda çoğu yaşlı ve hasta olan bu tutuklulara psikolojik ve fiziki baskılar, zulüm ve işkenceler uygulanmaktadır. Bunların sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı gün geçtikçe artmakta ve ölüm nedenleri ile ilgili olarak ailelerine herhangi bilgi de verilmemektedir.

"İLHAM TOHTİ SERBEST BIRAKILSIN"

Toplama Kamplarının kapatılarak, etnik kökenleri ve dini inançları nedeniyle buralarda zorla tutulan Müslüman Doğu Türkistan Türklerinin bir an önce serbest bırakılmasını, Uygurların vicdanı Prof. Dr. İlham Tohti başta olmak üzere Çin zindanlarında haksız yere yatanların özgürlüklerine kavuşmalarını ve Doğu Türkistan Türklerine Çin Anayasası'nda ve "Özerk Bölge Yasası’nda" yazılan hakların verilmesini talep ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti, iki ülkenin egemenlik ve eşitlik ilkeleri ile karşılıklı çıkarlara saygı temelinde suçluların iadesi kapsamındaki mevcut işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacına dayanılarak 13 Mayıs 2017 tarihinde “Suçluların İadesi Anlaşması”nı imzalamışlardır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve Avrupa insan hakları mahkemesi, Avrupa insan hakları sözleşmesi ve BM kararları doğrultusunda iade sürecinde iade edilecek devletin ölüm cezası uygulaması halini İnsan hakları ihlali olarak değerlendirmektedir. Kaldı ki Çin Halk Cumhuriyeti’nin terörist niteleme ve suçlamaları sübjektiftir, siyasî temellidir, uluslararası denetime kapalıdır.

TBMM'YE ÇAĞRI

Toplama kamplarındaki işkenceleri de sosyal hayattaki karanlık faaliyetleri de dünyadan gizlenerek sistemli olarak ve insanlık dışı yöntemler uygulanarak devam etmektedir. TBMM Adalet Komisyonunda bekleyen bu anlaşma, insan haklarına, Türkiye’nin tarihi duruşuna ve çıkarlarına uygun düşmemektedir.

Milletvekillerimizi yüce meclisimizin ilgili komisyonunda ve genel kurulunda bu anlaşmaya ret oyu vermeye, bütün aydınlarımızı ve halkımızı Uygur Türklerinin insanca yaşama haklarına karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

Milliyetçi-Ülkücü Akademisyenler Platformu