ÖZEL HABER- AK Parti’nin Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi’ni yanına alarak kurduğu “Cumhur ittifakı”na dördüncü bir ortak daha geldi. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın, ittifak çalışmaları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe’de kabul edildiği ortaya çıktı. Bir süredir yaptığı yurt gezilerinde “beka” ve “milli birlik” vurgularını yoğun bir şekilde kullanan Gültekin Uysal’ın, Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çağırıldığı öğrenildi.

52 MİLYON LİRA BORCU VAR

52 milyon lira borcu olan Demokrat Parti’de genel başkan Gültekin Uysal, yaklaşık iki yıldır görüştüğü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den umduğunu bulamadı. Öncelikle borçların kapanması şartıyla partiyi Meral Akşener’e devretmek isteyen Uysal’ın bu talebi gerçekleşmedi. Mali konularda destek bulamayan Gültekin Uysal, bu kez AK Parti’ye yakın durmaya başladı. Meral Akşener’in ittifak yapmak istediği iki partiden biri olan DP, Tayyip Erdoğan’dan gelen çağrıya yeşil ışık yaktı.

SÜLEYMAN SOYLU GİDECEK

DP’de genel başkanlık yaptıktan sonra AK Parti’ye geçen ve Trabzon’dan milletvekili olup İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Süleyman Soylu, iki hafta önce veda konuşması yapmıştı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soylu’nun konuşmasının yanlış anlaşıldığını vurgulayıp görevinin başında olduğunu söylemişti. Buna rağmen yakında kabinede yapılacak değişiklikte Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’la birlikte bakanlıktan alınacak diğer bir isim de Süleyman Soylu olacak. AK Parti, DP-DYP eksenindeki seçmene Gültekin Uysal’la mesaj verecek.

ERDOĞAN'DAN BAKANLIK İSTEDİ

İYİ Parti-Demokrat Parti ittifakını rafa kaldıran görüşmede Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bakanlık talebinde bulundu. Yapılan görüşmelerde şimdilik tam mutabakat sağlanmamış olsa da Gültekin Uysal’ın Süleyman Soylu’dan boşalacak İçişleri Bakanlığı’na talip olduğu öne sürüldü. Seçimden önce Gültekin Uysal’a bakanlık verilmesine sıcak bakmayan Erdoğan, öncelikle ittifak protokolünün imzalanmasının daha isabetli olacağını belirtti. İkili arasında yapılan görüşme, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla resmen paylaşılacak.

DP, TÜRKİYE'NİN 3. PARTİSİ

Demokrat Parti, 1 Kasım seçimlerinde Türkiye genelinde yüzde 0.15 oranında oy aldı. 69 bin 370 kişinin oy verdiği DP’de ilginç bir tablo da gözlerden kaçmadı. Türkiye’de en çok üyesi olan siyasi kuruluş AK Parti. AK Parti’nin kayıtlı üye sayısı 9 milyon 633 bin. İkinci sırada ana muhalefet partisi CHP var. CHP’nin Yargıtay’da kayıtlı üye sayısı ise 1 milyon 206 bin kişi. Türkiye’deki siyasi partilerde üçüncü en çok üyeye sahip kurum ise DP. DP’nin kayıtlı üye sayısı 713 bin 55. Buna karşın MHP’nin üye sayısı ise 440 bin 169. Demokrat Parti, kayıtlı üye sayının ancak yüzde 10’undan oy alarak kendi alanında dünyada bir rekora imza atan tek siyasi parti oldu.

İYİ PARTİ İÇİN DP NEDEN ÖNEMLİ?

Her ne kadar son seçimlerde 69 bin 370 oy almış olsa da DP’nin siyasi bürokraside ayrı bir yeri var. Seçim vizesi almış bir parti olarak, uzun süre Meral Akşener’in yedeğinde görünen DP’nin “Cumhur ittifakı”na girme kararı, İYİ Parti’nin planlarını da altüst etti. İYİ Parti’de kronikleşen “kurultay” süreçlerinden “seçim vizesi” çıkmazsa çalınacak ilk kapı olan Demokrat Parti’nin bu kararı, Meral Akşener’i kongre süreçlerinde daha dikkatli adım atmaya zorlayacak. DP’nin Erdoğan’la anlaşmasıyla İYİ Parti’nin ittifak yapabileceği tek parti SP kaldı. Bekir ŞİMŞEK