CiddiGazete- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ayder Yenileme ve Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu. Bakan Kurum, incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum’un açıklamaları özetle şöyle:

AYDER'E OTEL VE OTOPARK

"Ayder'in içinden geçen yolda bütün kaldırımları, aydınlatmaların, kanalizasyonların tamamını yeniliyoruz. İlk etap Haziran sonunda bitiyor. Bu proje kapsamında korkuluktan kaldırımına yenileyeceğiz, Ayder'imize yakışan altyapıyı kavuşturacağız. Yürüyüş yolu, teraslarımıza vatandaşlarımız gelip doğal güzellikleri hissedecekler.

Termal otelimizi bölgeye kazandırmış olacağız. Otopark problemini çözmek amacıyla Ayder'in girişine 1750 araçlık kapalı otopark inşa ediyoruz. Gelen ziyaretçiler araçlarını bırakıp, ring seferleriyle işletmelerden faydalanabilecek. Bu projenin ihalesi yapıldı, önümüzdeki yıl tamamlanacak.

‘TÜRKİYE'NİN HER YERİNDE DÖNÜŞÜM’

Rize merkezindeki belediye bloklarındaki dönüşüme başlamış olacağız. Esnafın talebi Eylül ayında dönüşümün başlamasını istiyorlar. Toplam yatırım bedeli 900 milyon lira olacak. ‘Türkiye'nin her yerinde dönüşüm’ dedik. Vatandaşımızla bu dönüşümü gerçekleştirmiş olacağız.

Karadeniz'de 611 binanın taşkın riski altında olduğunu tespit ettik.”

HALİÇ’TEKİ GÖRÜNTÜLER

Haliç’teki görüntü kirliliğine de değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Haliç'teki görüntüler hepimizin içini sızlatıyor. Cumhurbaşkanımız Haliç'i gezilir, yürünebilir ve oturulabilir hale getirdi. Bu noktada gördüğümüz görüntüler içler acısı. Kirliliğin sebeplerini araştırıyoruz. Çıkan sonuçlara göre hareket edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken yatırımları yapması gerekiyor. Bakanlık olarak her türlü işbirliğine hazırız. Belediyemiz bu noktada yatırım yapmama sürecine girerse Haliç'i kimsenin insafına bırakmaz, gerekli yatırımları yapmak için seferber oluruz” diye konuştu.

İBB'DEN CEVAP GECİKMEDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, değişimin alg patlaması (yosun patlaması) olduğunu ve kirlilikten kaynaklanmadığını açıkladı.

İBB açıklamasında, "Bazı dönemlerde akıntılar deniz dibindeki besin ve mineralleri su yüzeyine doğru çıkarır. Havaların ısınması ile güneş ışığı ve besin bolluğu fitoplanktonların çok hızlı artarak 'alg patlaması' dediğimiz olayı meydana getirir.

Ancak mineraller hızla tüketildiği için fitoplanktonlarda yavaş yavaş ölecekler ve tahminen 2-3 hafta içinde Haliç yine eski haline dönecektir" ifadelerine yer verildi.

İBB Büyükşehir Meclis Üyesi Tevfik Göksu ise Haliç’teki görüntünün “kirlilik” olduğunu belirterek, “İstanbul PR ve algıyla yönetilemez. İstanbul'a hizmet edilmezse 1 sene değil 1 ayda bile bu hizmetsizliği gösterir demiştik. Bir kaç ay önce Yunus balıklarının yüzdüğü içerisinde 40 çeşitten fazla canlı türünün yaşadığı Haliç'in bugünkü görüntüsü bizi derinden üzmüştür” ifadelerini kullanmıştı.