CiddiGazete- AKP yandaşı Torunlar Şirketi’ne ait Başkentgaz’ın Kızılay üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde olduğu TÜRGEV ve Ensar’ın yurtdışındaki uzantısına 8 milyon dolar bağışlaması tartışma konusu oldu. Şirketin sahibi Mehmet Torun, “Aktardığımız para vergi kaçırmak için değil, misli ile fazlasını ödedik” açıklaması yapmıştı. Ancak Cumhuriyet’in ele geçirdiği belgeye göre bağış yapıldığı yıl, “zarar açıklanarak” vergi ödememiş.

Saray’a en yakın şirketlerden Başkentgaz, Aralık 2017’de Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na ve oradan da Erdoğan ailesinin kontrol ettiği TÜRGEV ve Ensar’ın yurtdışındaki ortak vakfı TÜRKEN’e ulaşan 8 milyon dolarlık bağış yapmıştı.

Gazeteci Celal Eren Çelik’in ortaya çıkardığı bağış, kamuoyunda tartışma konusu oldu. Çünkü söz konusu para doğrudan Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın da yönetiminde yer aldığı TÜRKEN Vakfı’na verilmek yerine, Kızılay ve Ensar Vakfı aracı kılınarak verilmişti. Bağışa aracılık ettiklerini doğrulayan Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın, “Şirket vergi kaçırmamıştır, vergiden kaçınmıştır” sözleri büyük tepki çekmişti.

Başkentgaz’ın sahibi Torunlar Holding’in patronu Mehmet Torun bağış yaparak vergi kaçırdığı iddialarına yönelik olarak gazeteci Muharrem Sarıkaya’ya verdiği röportajda, “8 milyonun çok üzerinde bir vergi ödedik. Burada vergi ile alakalı bir sorun yok, kamu yararı vardır” dedi.

Oysa belgeler, Mehmet Torun’u yalanlıyor. Başkentgaz’ın üç yıllık vergi matrahını gösteren belgeye göre bağışın yapıldığı 2017 yılında şirket bir kuruş vergi ödememiş.

2017 YILINDA ZARAR

2016’da 156 bin 657 TL, 2018’de 18 milyon 333 bin TL vergi ödeyen Başkentgaz, TÜRKEN’e bağış yaptığı 2017’de, hiç gelir beyan etmemiş.

Şirketin vergi levhasında, bağış yapıldığı yıl nasıl zarar gösterildiği net şekilde yer alıyor. Mehmet Torun “vergi ile ilgisi yok” dese de, 2016 da kâr eden, bağış yapıldığı yılın bir yıl sonrası olan 2018’de 83 milyon TL gelir beyan eden şirket, 2017’de zarar göstererek devlete tek kuruş ödemedi.

Bu çarpık fotoğrafın gösterdiği; Başkentgaz’ın, TÜRKEN Vakfı’na bağış yaptığı para, devlete ödemesi gereken paraydı. Bir şirket hem zarar gösterip hem bağış yapamayacağına göre, bağış parası milletin hazinesine gitmek yerine yandaş vakfın kasasına aktarıldı.