CiddiGazete- Coronavirüs tedbirleri kapsamında işyerlerine yönelik ilk kapatma kararı 16 Mart'ta uygulamaya konulmuştu. Bu tarih itibarıyla tiyatro, gösteri merkezi, konser salonu, birahane, kahvehane, yüzme havuzu, spor merkezi ve saunalar, 21 Mart’ta da lokanta, restoran, pastane, berber, kuaför, güzellik merkezleri, alışveriş merkezleri (AVM) ve mağazalar kapatılmıştı. İmalat sanayiinde birçok fabrikada da üretim, 24 Mart’tan itibaren tamamen durdurulmuş ya da azaltılmıştı.

50 GÜN SONRA AÇILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla artık aşamalı olarak normal hayata geçiliyor. Bu kapsamda berber, kuaför, güzellik merkezleri ve alışveriş merkezleri (AVM) 11 Mayıs’tan itibaren hizmet vermeye başlayacak. 50 gün kapalı kaldıktan sonra açılacakları günü heyecanla bekleyen berber ve kuaförlerin ne gibi hazırlıklar yaptığını İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz anlattı.

USTURA YOK, MAKİNE VAR

“Bayramdan önce açılmayı ilgili kurumlardan talep ediyorduk, oldu. 11 Mayıs’a hazırız, işimizi, aşımızı ve müşterimizi özledik” diyen Şükrü Akyüz, açıldıktan sonra salgın nedeniyle berber ve kuaför esnafında uygulanacak tedbirleri şöyle sıraladı:

Her müşteri salona girerken ateş ölçerden geçecek.

Müşterinin kolonya ile elini dezenfekte etmesi sağlanacak.

Müşteri salona girişte maske takacak. Ama saç kesimi sırasında çalışmayı engellememek için maskesini çıkaracak.

Çalışan herkes maske takacak.

Çalışan, üzerine uzun beyaz iş gömleğini giyecek ve bu gömlekler salgın bitinceye kadar her gün yıkanacak.

Her müşteride artık tek kullanımlık havlu ve saç penuarıyla çalışılacak.

Kullanılacak alet, edevat ve koltuk her müşteriden sonra sterilize edilecek.

3 koltuk varsa, bir koltuk ara verilerek sosyal mesafe korunacak şekilde çalışılacak.

Ustura ile sakal traşı salgın bitene kadar kesinlikle yasak. Sadece tıraş makinesi ile sakal kısaltılabilecek.

Salgın bitinceye kadar işyerleri 15 günde bir dezenfekte edilecek.

Müşteri artık randevu sistemi ile salona alınacak.

Yoğunluk oluşturmamak için artık çay ve kahve ikramı olmayacak. Bir müşterinin işi bitince çıkacak ve hemen diğeri girecek.

Çalışma süresinin de geç saatlere kadar değil, saat 09.00-19.00 arası olması için görüşüyoruz.

SAHURDA BİLE ARIYORLAR

Corona günlerinde saç kesimini kendi yapabilen yaptı. Ancak yapamayanlar, berber ve kuaförlerin 11 Mayıs’ta açılacağını ve randevulu sistemle çalışacağını öğrenir öğrenmez, hemen randevu alma yoluna başvurdu. Berber ve kuaförler de anında adeta müşterilerine randevu mesajı yağdırdı ve randevu alınmadan hizmet veremeyeceklerini belirtti. Açıklamanın yapıldığı 11 Mayıs akşamı neredeyse bir günlük randevuların anında dolduğunu belirten Şükrü Akyüz, “Sahurda bile telefonlar susmuyor. İkinci günkü mesajlardan da hafta sonuna kadar doluluk oluştuğunu anlıyoruz” diye konuştu.