CiddiGazete- Yunan Ortodoks Kilisesi, Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine karşı tepkilerini dile getirmeyi sürdürüyor.

ABD Başpsikoposu Elpidophoros, Beyaz Saray’da ABD Başkan Yardımcı Mike Pence ile Ayasofya konusunda bir görüşme gerçekleştirdi.

Yunan devlet ajansı ANA ise görüşmeye kısa süreliğine Başkan Trump’ın da katıldığını duyurdu.

‘TRUMP MEMNUNİYETSİZ’

ANA’da yer alan haberde Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya’yı camiye dönüştürme kararıyla ilgili ‘memnuniyetsizliğini dile getirdi. Trump’ın ‘insan hakları ve özellikle Türkiye’deki azınlıkların dini özgürlüklerinin korunması konusunda endişeli olduğu’ belirtildi. Haberde ayrıca, Trump’ın ‘derhal gerekli müdahalelere devam edeceğini’ söylediği ileri sürüldü.

BAŞPSİKOPOS’UN MESAJI

Gazete Duvar’ın aktardığına göre, Görüşmenin ardından Başpsikopos Elpidophoros, Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Başkan Trump ve Pence ile Beyaz Saray’da görüştüğüm için minnettarım ve Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi konusunda duyduğumuz dehşetin yanı sıra Ekümenik Patrikhanesi’nin ve dini özgürlüklerin güvenliğinden duyduğumuz kaygıları da görüştük” ifadelerini kullandı.

PENCE’İN MESAJI

Görüşmenin ardından ‘ABD’nin Yunan Ortodoks Kilisesi’yle beraber olduğunu’ dile getiren Pence’in paylaşımında ise şu ifadelere yer verildi:

“Başpiskoposun dediği gibi, bugün ABD, Ayasofya’nın tüm inançlardan insanlar için bir ilham kaynağı olarak erişilebilir kalması konusunda Yunan Ortodoks Kilisesi ile birlikte duracak.”