CİDDİGAZETE/özel

Akıllara durgunluk veren olan İstanbul Üsküdar'da yaşandı. Bir çay ocağının önünde polis arkadaşlarıyla sohbet eden MHP İstanbul milletvekili adayı, ekonomist Şevket Apuhan, duyduğu ses ve başındaki şiddetli ağrıyla sarsıldı.

Kafasına taş geldiğini zanneden Apuhan'ı yanındaki polisler mermi olduğu yolunda uyardı.

Ambulans beklenmeden ekip arabasıyla Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırılan Şefket Apuhan'ın, tomografisi çekildi.

Kafasının 8 cm içinde 7.65 mm çaplı mermi çekirdeği tespit edilen Apuhan ameliyata alındı.

Merminin girdiği yerden uygulanan operasyonla çekirdek çıkartıldı.

Büyük bir şans eseri merminin beyin zarına ve sinirlere dokunmadan ilerlediği, sinüs boşluğunda kaldığı görüldü.

Mermi girerken bir kaç milim oynaması halinde ölümcül bir hal alacağı açıklanırken, akademisyen Şevket Apuhan, kurşun çıkartıldıktan hemen sonra taburcu edildi.

Polis ekipleri olay yerinde yaptığı incelemede, "yorgun mermi" tabir edilen çekirdeğin geliş yönünü tespit etti. Çay ocağının önünde dururken merminin üstteki tenteyi delerek Apuhan'ın kafasına girdiği görüldü. Polis, silahın kim tarafından ateşlendiğini bulmak için tahkikata başladı.

Ekonomist Şevket Apuhan, olağanüstü genel kurul talebinde bir süre MHP Genel Başkan adaylarından Sinan Oğan'ın danışmanlığını yapmıştı.

YORGUN MERMİ NEDİR?

Kurşunun ateşlendikten sonra belli bir mesafeye ulaşıp, hızını kaybederek düşüşe geçtiği andaki durumuna yorgun mermi denir. Uzmanlar kurşunun, yorgun mermi anına geçtiği anda havada dönmeye başladığını ve bu sebeple birisine isabet ederse normal mermiden çok daha geniş çapta hatta öldürücü yaralar açabildiğini vurguluyor. Türkiye’de birçok insanın yaralanmasında, felç kalmasında hatta ölmesinde parmağı olan yorgun mermi masum insanların canını almaya devam ediyor.

Medyada karşımıza maganda kurşunu olarak çıkan yorgun mermi, birçok deneyin ve tartışmanın ana konusu olmuştur. Havaya sıkılan bir kurşun, kuvvetli bir kinetik enerji ile ilerler. Patlama anındaki doğrusal hızı sayesinde ”zinde mermi” diye adlandırılır. Daha sonra belli bir mesafede hızını ve gücünü kaybederek, yer çekiminin de etkisi ile düşüşe geçer. Düşüşe geçmeye başladığı andan itibaren de dengesiz bir enerji ile dönerek aşağı doğru tekrar hızlanır. Bu aşamadaki ismi de ” yorgun mermi”dir.Bu terimin ilk kullanıldığı dönem ise İkinci Dünya Savaşı sırasıdır. İt dalaşı denilen hava savaşları sırasında pilotların uçakları ile aynı hızda ilerleyen mermilere verdikleri isimdir. Hedeflerini bulamadıkları için ulaştıkları en yüksek noktadan düşüşe geçen yorgun mermiler ciddi maddi kayıplara ve çok daha ciddi yaralanmalara sebep olabilirler.

Ülkemizde ölümle sonuçlanma oranı oldukça yüksektir çünkü düğün, kutlama ve merasimlerde ateşli silah kullanarak coşkularını dile getiren Türk halkı, insanların yaralanabileceğini çok fazla düşünmemektedir. Bu tür yaralanmalarda gerekli müdahale sağlık personeli tarafından zamanında ve ciddi bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde ölümle sonuçlanma oranı yüksektir. Geceleri terasta yatma kültürü olan illerimizde yorgun mermi ile yaralanma riski çok daha yüksektir. Bu illerin başında İzmir ve Adana geliyor.