CiddiGazete- Ortak bildiriyle ilgili bir soruya cevap veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Hesapları Türkiye tarafından bozulduğunda hezeyana kapılan bir grup ülkenin ikiyüzlülüğünün ibretlik bir örneği” dedi.

“Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin, Doğu Akdeniz konusunda ülkemizle ve KKTC ile diyaloğa girmek yerine, konuyla ilgisiz bölge dışı aktörlerden medet ummaları ancak mandacı ve sömürgeci bir mantığın eseri olabilir” diyen Aksoy, “Türkiye’nin uluslararası hukuk temelinde meşru menfaatlarını korumak amacıyla attığı adımların haksız ve hukuksuz gerekçelerle çarpıtılması asla kabul edilemez” ifadesini kullandı.

‘TÜRKİYE DÜŞMANLIĞI’

BAE’nin ortak bildiride yer almasına da tepki gösteren Aksoy, “Doğu Akdeniz’le hiçbir alakası olmayan BAE’yi ise diğer ülkelerle bir araya getiren, Türkiye düşmanlığından başka bir şey değildir. Bu ülkenin hem bize, hem Libya’ya karşı sabıkası bellidir. Barış Pınarı Harekâtımızla Suriye’de bir terör devletçiği kurma emellerine ağır bir darbe vurduğumuz Fransa’nın ise bu ruh hali içinde Türkiye’ye karşı oluşturulan şer ittifakının hamiliğine soyunduğu anlaşılmaktadır. Tüm bu ülkeleri aklıselime, uluslararası hukuka ve teamüllere uygun hareket etmeye davet ediyoruz” dedi.

TÜRKİYE’YE ÇOK AĞIR SUÇLAMALAR

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları, önceki gün telekonferans yöntemiyle yaptıkları toplantının ardından ortak bir bildiri yayımladı. Bildiride, Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj faaliyetleri “yasadışı” olarak tanımlandı, Türkiye Ege’de “gerilimi tırmandıran taraf” olarak suçlandı. Ayrıca, Türkiye’nin Libya’ya Suriye’den savaşçı göndererek BM ambargosunu ihlal ettiği savunuldu.