CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantı gündemine ilişkin Parti Sözcüsü Faik Öztrak düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

‘MİLLET İRADESİYLE İNATLAŞILMAZ’

Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınmasına değinen Öztrak şunları söyledi:

“Millet tarafından seçilen başkanların görevden alınması hukuki değil siyasidir. Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Millet iradesiyle inatlaşılmaz. Biz CHP olarak hukukun üstünlüğünden seçme ve seçilme hakkının üstünlüğünden taraf olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.”

‘DARBE DÖNEMLERİ GİBİ’

Darbe dönemlerinde yapılanların bugünde yapıldığını belirten Öztrak, “Darbe dönemlerinde ne yapılmışsa bugünde öyle yapılmıştır. Terörle mücadele kuşkusuz Türkiye’nin ortak meselesidir. Ancak terörle mücadele gibi milli bir meselede milli iradeye baskı, vesayet uygulamaları siyasi araç haline dönüştürülmemelidir. Bu terörün değirmenine su taşımak olur. Anayasamızın 68’inci maddesine göre siyasi partiler demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. CHP kendisinden farklı olan partilere ve onlara oy veren milletin hukukuna sahip çıkmayı demokrasiye sahip çıkmak olarak görür. CHP adalet temelli, vicdan siyaseti yapar” diye konuştu.

‘ERDOĞAN’IN ZULMÜNE KARŞI ÇIKTIK’

Öztrak, şöyle devam etti: “Buradan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne destek veren kardeşlerimize seslenmek istiyoruz. Bu ülkenin seçilmiş Başbakanı Ahmet Davutoğlu zorla istifa ettirildiğinde de sandıktan çıkmış AK Partili belediye başkanları istifaya zorlandırıldığında da CHP olarak da o günde bugünkü tavrımızı gösterdik. Erdoğan’ın merhametsiz zulmüne karşı her zaman karşı çıktık. Demokratik meşruiyetin elde kalan son noktası sandıktır. Sandık hukukuna vurulan her darbe Türkiye’ye vurulmuş bir darbedir. Demokrasilerde kural son derece açıktır. Seçimle gelen seçimle gider. Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. Bugün sandığa ve seçmen iradesine sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır. Millet iradesi ile inatlaşılmaz. 31 Mart’tan sonra yaşadıklarımız bunu açıkça ortaya koydu. Biz CHP olarak adalet temelli vicdan siyasetinden vazgeçmeyeceğimizi, demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, seçme ve seçilme hakkının tam güvence altında olmasından yana taraf olduğumuzu milletimizin huzurunda bir kere daha ilan ediyoruz.”