CiddiGazete- Sinaps Araştırma ve Strateji Grubu'nun çalışmasında coronavislü günlerin röntgeni çekildi. Yapılan anketle, toplumun nabzı tutulurken, ortaya ilginç sonuçlar çıktı. İşte çalışmanın özet değerlendirmesi:

- Korona virüs salgınından dolayı yaşadığı endişe veya stresin zihinsel sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirten katılımcıların oranı %60.7’dir.

- Zihinsel sağlığının “Çok önemli derecede” etkilendiğini belirten katılımcıların genel toplam içindeki payı %37.4’tür.

- Katılımcıların %68.2’si salgın nedeniyle hayatındaki en büyük değişikliğin “Aile ve arkadaşlarımı ziyaret edememek” olduğunu belirtmiştir. Eksiklikler (gıda vb.) yaşadığını belirtenlerin oranı %16.8’dir.

- Katılımcıların yaklaşık %84’lük büyük çoğunluğunun salgın haberlerine karşı çok duyarlı olduğu görülmektedir. Katılımcıların %14.7’si salgın ile ilgili haberleri çok yakından takip etmediğini belirtmiştir.

- Katılımcıların sadece %19.8’lik kesimi Medya-haber kaynaklarının yapmış olduğu programları “Çok iyi” bulmaktadır.

- Haber kaynakları arasında çelişkili bilgiler gördüğünü belirtenlerin oranı %45.8’dir.

- Katılımcıların %10’u medya-haber kaynaklarının riskleri büyük ölçüde abarttığını belirtmektedir.

- Korona virüs salgınının üstesinden gelmek için "iyi bir iş yaptığından" en çok emin olunan kesim %82.9’luk oran ile Sağlık çalışanlardır. Katılımcıların %74.3’lük büyük çoğunluğu Bilim Kurulunun salgınla mücadele sürecinde riskleri zamanında, gerektiği ölçüde ciddiye aldığını düşünmektedir.

- Katılımcıların %90.6’sı korona virüsün ülke ekonomisi için Büyük bir tehdit olduğunu değerlendirmektedir. Bir ay çalışamama durumunda ücret alamayacağını ve ödemelerini yapamayacağını belirtenlerin oranı %16.’dir.

- Katılımcıların %48.8’i Korona virüsünün bir laboratuvarda kasıtlı olarak geliştirildiğine inanmaktadır.

- Gerçekte tehlikeli bir virüs olmadığını belirtenlerin oranı %1.2’dir.

- Katılımcıların %56.5’i evinde ilkokul, ortaokul veya liseye kayıtlı olan çocuk/ları olduğunu belirtmiştir.

- İnternet üzerinden “hiç” eğitim almadığını belirtenlerin oranı %7.3’tür. Online eğitimden memnuniyet sorusuna katılımcıların sadece %15’lik kesimi “Çok memnunum” yanıtını vermiştir.

- Katılımcıların %42.8’i çevrimiçi/online eğitimin çocuklar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtmektedir.

- Online eğitimin olumsuz etkileri arasında belirgin şekilde öne çıkan konu internet bağımlılığı ve bunun olumsuz etkileridir. Gerçeklik algısını yitirme, her sorunun sanal ortamda çözülebileceğine inanma, sosyal becerilerde gerileme ve asosyalleşme, aşırı kızgınlık, hiperaktivite, sorumluluk ve özgüven duygusunun kaybolma durumlarının gözlemlendiği ifade edilmektedir.

- Çocukların uzun süre bilgisayar karşısında kalmalarından dolayı beden ve göz ağrısı yaşamaktadırlar. Hareketsizlik ve dengesiz beslenme nedeniyle obezite ve düzensiz uyku problemi görülmektedir. Online eğitim ders esnasında çocukların odaklanma, ders konularını yeterince algılama, ders disiplinin sağlama konularında problem yaşandığı görülmektedir. Özellikle ödevlerin yapılması sürecinde öğrenci/çocuk ve veli arasında sorunlar yaşanmaktadır. Disiplin sağlanamamasından dolayı öğrenci ve ebeveyn arasında yaşanan gerilim sonucu çocukların cezalandırılma veya şiddet görme olasılığının bulunması can yakıcı bir durumdur.

- Ebeveynlerin bir kısmı çevirimiçi/online eğitim için sistemin henüz yeterince hazır olmadığını değerlendirmektedir. Ekonomik olarak orta ve alt düzey gelir grubunda bulunan ailelerde bilgisayar, yazıcı gibi teknik donanımlar ve internete erişim olanaklarının sınırlı olduğu görülmektedir. Özellikle çocuk sayısı fazla olan ailelerde sorun daha büyük boyuttadır.