CİDDİGAZETE

Türkiye’nin en önemli tarihçilerinden ve özellikle kültür tarihi araştırmalarının duayeni kabul edilen Prof. Bahaeddin Ögel’in adı, MHP'li belediye meclis üyesinin teklifi üzerine memleketi Elazığ’daki caddeden kaldırıldı, yerine Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'ın kayınpederi Molla Bahri'nin adı verildi.

Alınan karar sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu. Yapılan çağrılar üzerine Elazığ Belediyesi daha büyük bir bulvara Ögel'in adını vererek ayıbını temizledi.

Türkiye’nin en önemli tarihçilerinden ve özellikle kültür tarihi araştırmalarının duayeni kabul edilen Prof. Dr. Bahaeddin Ögel’in adının memleketi Elazığ’daki bir caddeden kaldırılması büyük tepkiye yol açtı. Belediye, gelen tepkiler üzerine geri adım attı ve duayen tarihçinin adını daha büyük bir bulvara verdi.

Yaklaşık 5 ay önce alınmış olan belediye meclisi kararının ortaya çıkması üzerine akademisyenler, siyasetçiler ve Elazığlı vatandaşlar şehir merkezindeki Bahaeddin Ögel Caddesi adının Molla Bahri Caddesi olarak değiştirilmesini kınayan açıklamalar yaptı.

BU SAYGISIZLIĞI DÜZELTİN

Caddeye adı verilen Molla Bahri’nin Elâzığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ın kayınpederi olduğu açıklandı.

Akademik dünyanın önde gelen isimleri ve Elazığlı vatandaşlar sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda Elazığ’ın yetiştirdiği en önemli bilim adamlarının başında gelen Prof. Dr. Ögel’e yönelik saygısızlığın bir an önce düzeltilmesini istediler.

Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine Elazığ Belediyesi "saygısız kararı" düzeltme yoluna gitti. Belediye beş ay sonra, daha büyük bir bulvara duayen tarihçinin adını verdi. Yeni gelişmeyi yine Türk Ocağı Genel Başkanı ve tarihçi Mehmet Öz, Twitter hesabından duyurdu.

Öz paylaşımında "Bahaeddin Ögel hocamızın adının Elazığ'da daha büyük bir bulvara verildiğini öğrenmekten memnuniyet duyduğumuzu belirtir, başta Elazığ Türk Ocağı yönetimi olmak üzere ilgililere gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ederiz" dedi.

Elazığ Türk Ocağı Başkanı Birol Bulut da konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

BİLGİ: Aziz Ocaklılar; Girişimlerimiz neticesinde Prof. Dr. Bahaeddin ÖGEL hocamızın ismi yeni bir bulvara verilmiş olup, tabelası Elazığ Belediyesince bugün asılacaktır. Basın açıklaması bu nedenle yapılmayacaktır.

Aslen Elazığlı olan Afyon eski belediye başkanı Hayrettin Barut da yaptığı açıklamada, "Kimler hangi saikle hareket ederek büyük bir ilim ve irfan erbabı hemşehrimiz Prof. Dr. Bahaeddin Ögel hocanın ismini caddeden kaldırdı? Bahaeddin Ögel hocanın ismi yok olmasın. Bu düşmanlığın sebebi nedir? Molla Bahri gibi bir değerin ismi mutlaka yaşatılmalı ama Bahaeddin Ögel gibi bir değeri unutturarak değil" ifadelerini kullandı.

BAHAEDDİN ÖGEL KİMDİR?

Bahaeddin Ögel, 21 Nisan 1923’te Ela­zığ’da dünyaya gelmiştir. Elazığ’ın köklü bir ailesinden olan Ögel, ilk ve orta okulu memleketinde, lise tahsilini Malatya’da tamamlamıştır. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü öğrenciliği sırasında meşhur sinolog Prof. Dr. W. Eberhard’ın dikkatini çekmiş olan Ögel, “Uygur Devleti’nin Kuruluşu” adlı teziyle 1948 yılında doktor, “Liao Devrinden Önceki Kitanlar” adlı teziyle 1955 yılında doçent unvanını almıştır. 1959-1964 yıllan arasında Almanya, Tayvan ve Japonya’da çeşitli üniversitelerde görev alan ve araştırmalarına devam eden Ögel, Taipei’de yayınlanan “Sino Turcıca, Çingiz Han ve Çin’deki Hanedanının Türk Müşavirleri” adlı eseriyle 1965 yılında profesörlüğe hak kazanmıştır. Üniversite hayati boyunca pek çok kıymetli eser veren ve sayısız öğ­renci yetiştiren Bahaeddin Ögel, bir görev sebebiyle Eylül 1987 tarihinde Moğolistan’da bulunduğu sırada vefat etti.

Bahaeddin Ögel, Orta Asya Türk Tarihi ile ilgili Çin arşivlerine inerek araştırmalar yapan sayılı tarihçilerdendir. Özellikle Türk Kültür Tarihi alanında önemli çalışmalar hazırlamıştır. Türk tarihinin bütünlüğü, Türklerin göçebeliği, Türk-Moğol meselesi gibi pek çok tarihsel mesele hakkında tezler ortaya atmıştır. Alanıyla ilgili 20 cilt kitap ve 120'den fazla makale yazmıştır.

Almanca, İngilizce, Fran­sızca, Çinçe, Farsça dillerini bilen ve araştırmalarında kullanan Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, Türk tarihinin uzak devirlerine ait konu­ları akademik seviyede işlemesine rağmen geniş halk kitlelerine ulaştır­mayı ve sevdirmeyi başaran saygın bir tarihçi olarak ölümsüzleşmiştir.