Türk dünyasının unutulmaz liderlerinden merhum Ebulfez Elçibey’in eşi, Çilenay ve Erturgut’un anneleri Halime Hanım bugün İstanbul’da hayatını kaybetti. Merhume Halime Hanım’ın naşının Azerbaycan’a götürüleceği belirtildi.

Cenazenin Nahçivan Keleki Köyü'ne defnedileceği öğrenildi.

Ebulfez Elçibey ve ailesi yemekte (Mart 1999). Solda sağa: Simuner Hanım, Halime Hanım, Elçibey'in oğlu Turgut ve kızı Çilenay.

İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Halime Elçibey'in tedavi görürken vefat ettiği Silivri'deki hastaneye gelerek, damadı Agil Sametbeyli’ye taziye dileklerini iletti. Merhum Halime Hanım'ın naaşı, resmi işlemlerin ardından toprağa verileceği Azerbaycan'a uğurlandı. (Fotoğraf: Ciddigazete)

EBULFEZ ELÇİBEY KİMDİR?

Azerbaycan ile Türkiye'nin birleşmesini savunan, işgal altındaki Türk topraklarını birleştirme ülküsüne hayatını adayan Türk dünyasının unutulmaz lideri Ebulfez Elçibey, Atatürk’ün yaşamını yitirdiği 1938 yılında Nahçıvan’da dünyaya geldi.

Elçibey’in babası İran Azerbaycan’ından Kadirkulu Bey, annesi ise Anadolu’dan Nahçıvan’a göç eden Mehrinisa Hanım’dır.

Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğu Dilleri Enstitüsü’nde Arapça okumuş, yurt dışında Azerbaycan Türkçesi tercüman olarak görev yapmıştır.

Öğrencilik yıllarından beri ülkesini seven, işgalcileri reddeden ecdadını bilen biri olarak öne çıktı. 40'ın üzerinde edebiyattan tarihe birçok kitap yazdı. Kendisini "Ben Atatürk’ün esgeriyim" şeklinde ifa etmiş, Kuzey ve şimdiki İran topraklarında bulunan Güney Azerbaycan’ın birleşmesi gerektiğini dile getirmiştir.

Azerbaycan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılması gerektiğini söylemiş, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Azerbaycan’ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır.

Türkiye ile gönül bağını her Türkiye ziyaretinde birleşmekten bahsederek gösterdi. MHP Kurucu Genel Başkanı Merhum Alparslan Türkeş ve ülkücü camiayla birlikte çalıştı.

Elçibey, 62 yaşında hayatını kaybetti.