CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul'da Kerem Aydınlar Camisi’nde cuma namazı çıkışı basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Erdoğan, Covid-19 aşılama sürecinin ne zaman tamamlanacağına ilişkin soruya, “Süreç ne getirir ne götürür bunu tabii tam göremiyoruz tam bilemiyoruz. Temenni ederiz ki mayıs-haziran gibi bu iş tamamlanıp bitsin ve yaz mevsimine de çok daha huzurlu bir şekilde girmiş olalım” cevabını verdi.

Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettiği Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vang Yi ile aşı tedariki konusunu da görüştüklerini dile getiren Erdoğan şunları söyledi:

“Bizim yaptığımız anlaşma aslında 100 milyon faz aşıydı. Bunun ilk etabı olan 50 milyon fazın tamamı şu an ulaşmış değil. Bu 50 milyon şubat sonu itibariyle bize ulaşacaktı. Dün kendilerine tekrar 50 milyon faz aşıyı süratle beklediğimizi hatırlattım. Çünkü sözleşmemiz bu şekildeydi. ‘Ben bunu çok daha yakından takip edeceğim. Bunu sayın başkan ile görüşeceğim’ dedi.”

10 milyon doz Biontech-Pfizer aşısının 1 milyon 400 bininin Türkiye’ye ulaştığını belirten Erdoğan, Rus aşısı için görüşmelerin sürdüğünü, yerli aşı ve ilaç konusunda çalışmaların da sürdüğünü söyledi.

ASKERİ OKUL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Askeri okullar yönetmeliğindeki "irticai faaliyet" ifadesinin terörle iltisaklı ve irtibatlı olarak değiştirilmesi ve muhalefetin bu konudaki eleştirilerine ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, muhalefetin bu tür eleştirilerine alışık olduklarını söyledi.

Erdoğan, “Muhalefetin bu tür eleştirilerine biz alışığız. İrticai faaliyet farklı bir olay, terör ile iltisaklı olmak ayrı bir olay. Bu yasal düzenleme değildir, yönetmeliktir. Bakanlıklarımız zaman zaman bu tarz düzenlemeleri ülkemizin veyahut ordumuzun huzuru için yaparlar. Bu da bu vesile ile atılmış bir adımdır. Alınmış bir karardır” dedi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çıkılmasına yönelik muhalefetin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise Erdoğan şu değerlendirmeyi yaptı:

"Meclis'in alacağı bir karar filan değildir. Muhalefet bu işleri bilmiyor, bilse zaten böyle bir ifadeyi de böyle bir lafı da yapmazlar. Burada Cumhurbaşkanlığı’nın attığı adım tamamıyla yasaldır ve bu attığı adımla da yoluna devam edecektir. Bunlar birçok şeyleri karıştırıyor. Yani bir defa uluslararası anlaşmaların altında mıdır, üstünde midir, bunları konuşmak sadece havayı bulandırmaktan başka bir şey değildir. Biz bu kararımızı aldık. 3 ay içerisinde de zaten bunu, özellikle konsey de söylüyor, 3 ay sonra da bununla ilgili kararını onlar da açıklayacaktır. Bizler de buradan çıkmış olacağız. Olay bu kadar basittir. Bu bizimle alakalı değil, yine Meclisle alakalıdır diye herhangi bir şey söz konusu değil. Biz kararımızı verdik. Gireriz ve girdiğimiz gibi de çıkarız. Bunun kimse de ne önünü ne arkasını karıştırmasın. Çıkma kararını verdik, kendilerine de durumu bildirdik ve bu iş de böylece bitmiştir."