Hizmet yılı ve prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş şartını yerine getirmedikleri için Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) emekli aylığı alamayan pek çok vatandaş, kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak biliniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardım ve Dayanışma Derneği (EYT SYDD) çatısı altında toplanıp 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler öncesi seslerini duyurmak isteyen EYT’liler, birçok ilde toplantılar düzenliyor.

EYT SYDD tarafından düzenlenen bu toplantıların sonuncusu, dün İstanbul Beşiktaş’ta Mustafa Kemal Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıya binlerce kişi katıldı.

“HAK EDİLMİŞİN PEŞİNDEYİZ”

Hem salonda hem de salona sığmayan EYT’liler için dışarıda konuşma yapan EYT SYDD Başkanı Gönül Boran Özüpak, her seçimde kendilerine vaatlerde bulunulduğunu ancak verilen sözlerin bir türlü tutulmadığını ifade etti.

“Bugün gelinen nokta son noktadır” diyen Özüpak şöyle konuştu:

“Eylem yapmıyoruz, hak edilmişin peşindeyiz. Devlet bizim biz milletiz. Siyasi bir topluluk değiliz. Davamız mağduriyetlerimizin giderilmesi içindir. Buradaki topluluk ‘Önce Vatan’ diyen, ekonomik krizlere göğüs gerenlerdir. Toplantılarımız devam edecek. Devlet bizleri emeklilik için genç görürken işveren yaşlı görüyor. Bakkala manava karşı öne eğilen başımızı dik tutmak içindir feryadımız. Bize yakışan en güzel tepki sandıkta tercihlerimizi bizi duyan anlayan, yanımızda duranlardan yana kullanmaktır.”

ALİ TEZEL ÜMİT VERDİ

Programda konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, EYT çalışnalarının geçmişini hatırlattı. İlk toplantılarını 13 kişiyle yaptıklarını söyleyen Tezel, çözüme ulaşmak için en önemli şeyin birlik olmaktan geçtiğini vurguladı. Emeklilikte yaş kriterinin 17 Ağustos 1999 depreminde fırsattan istifade edilerek getirildiğini söyleyen Tezel, EYT’lilerin maaşlarının her ay 2 TL düştüğünü belirtti. Tezel, “Hepiniz emekçi sınıfındansınız. Birkaç ay çalışmasanız ev kiranızı ödeyemezsiniz. 600 TL emekli maaşı alanlar var. EYT yasası 31 Mart’a kadar çıkacak. Birlik olmanın yanında bilinçli olmak da gerekir. Ben inanıyorum bu yasa 31 Mart’ta çıkacak” diye konuştu.

“HAK VERİLMEZ HAK ALINIR”

Türkülerin, şiirlerin okunduğu, tiyatro gösterilerinin de yer aldığı programda konuşan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, EYT’llilere yönelik söylemlere tepki gösterdi. Erdursun, “EYT’lilerin maliyeti yıllık 25 milyar diyorlar. Yalan söylüyorlar. EYT’lilerin toplam maliyeti 8-10 milyar. Bir EYT’li yılda 12 bin lirasını devlete bırakıyor. Hak verilmez hak alınır” dedi. (Aydınlık)