CiddiGazete- Giresun’u etkisi altına alan sağanak yağış şehrin birçok yerinde su baskınlarına ve tahribata yol açtı.

Dereli ilçesinde saat 15.00 sıralarında başlayan sağanak yağış, akşam saatlerinde dere taşkınlarına ve su baskınlarına neden oldu. İlçe merkezi yakınlarından geçen Aksu Deresi’nin taşmasıyla cadde ve sokaklar adeta nehre döndü.

1 METREYE KADAR SU BASKINI YAŞANDI

Taşkının şiddetinin artması nedeniyle yol kenarlarında park halindeki araçlar sele kapıldı. İş yerlerinde yaklaşık 1 metreye kadar su baskınları yaşandı.

Dereli Kaymakamlığı tarafından yapılan anonslarda vatandaşların evlerinden çıkmamaları çağrısı yapıldı. Ekipler, iş makineleriyle duruma müdahale etmeye devam ediyor.

ÖZTÜRK: 3 KİŞİNİN KAYIP OLDUĞU YÖNÜNDE BİLGİ GELDİ

Giresun’da bugün yoğun bir yağmur yağışı yaşandığını belirten AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, “Yetkililerle sürekli görüşerek afet ile ilgili bilgi almaya çalışıyoruz. Valilikçe bir kriz masası oluşturuluyor. Şu ana kadar Yağlıdere ve Dereli ilçelerine taşan dereler nedeniyle sahilden ulaşım sağlanamıyor. Şu ana kadar 3 kişinin Dereli ilçesinde kayıp olduğu yönünde bilgi geldi. Konu araştırılıyor. Bölgedeki HES kapaklarının açıldığı yönünde gelen ihbarlar da var. Bunlarla ilgili DSİ yetkililerinden bilgi almaya çalışıyoruz. Giresun bir afetle karşı karşıya devletimiz milletimizin yanındadır” dedi.

YAĞLIDERE'DE YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Giresun il merkezinde hayatı olumsuz yönde etkileyen yağışlar Yağlıdere ilçesinde de etkili oldu. İlçe merkezinden geçen Yağlıdere Deresi’nin ve yan kollarının taşması sonucu yollar göle dönerken araçlar göle dönen yollarda güçlükle ilerledi.

O anları vatandaşlar cep telefonları ile görüntülerken, şu ana kadar herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığı bildirildi.

GİRESUN-DERELİ-SİVAS KARAYOLU ULAŞIMA KAPANDI

Giresun'da Aksu Deresi'nin bazı noktalarda taşması sonucu Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı.

Taşkın nedeniyle, Giresun-Dereli-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

Merkeze bağlı Ülper köyü yakınlarında kontrol noktası oluşturan polis ekipleri, araçların geçişine izin vermiyor.

METREKAREYE ORTALAMA 80 KİLOGRAM YAĞIŞ

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bugün Giresun’da etkili olan sağanak yağışta metrekareye ortalama 52 kilogram yağış düştü. En fazla yağış ise metrekareye 82,7 kilogram ile Bulancak ilçesine ve 80.8 kg ile Yağlıdere ilçesine düştü.

"EKİPLER MÜDAHALE EDEMİYOR"

Giresun'un Doğankent ilçesinde yağış sonucu su baskınları meydana geldi.

Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden, ilçeye bağlı mahalle ve köylerde sağanak sonrası olumsuzluklar yaşandığını söyledi.

İlçe merkezinde su baskınları meydana geldiğini aktaran Özden, "Yaklaşık bir metre su yükseltisi var, her yer dolmuş durumda. Ekipler müdahale edemiyor, hiç kimse bir yere gidemiyor, yapabileceğimiz şu anda birşey yok" dedi.

Özden, mahallelerden ihbarlar aldıklarını ifade ederek, "Evlerin hasar gördüğü, heyelanların olduğu yönünde şikayetler geliyor. Vatandaşlarımıza sadece 'kendinizi sağlama alın ve bekleyin' diyoruz" ifadesini kullandı.

GİRESUN VALİLİĞİ'NDEN UYARI

Giresun Valiliği, vatandaşların aşırı yağışa karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu.

Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Giresun merkez ve ilçelerinde aşırı yağışların devam etmesinin beklendiği bildirildi.

VALİ ÜNLÜ VEFAT HABERİ VERDİ

Öte yandan Giresun Valisi Enver Ünlü, "Bir vatandaşımız kayıp. Taşkın sebebiyle Espiye'de bir vefatımız var. Bir de üzerine duvar devrilen yaşlı teyzemiz yaralı" dedi.

SÜLEYMAN SOYLU: 5'İ JANDARMA 12 KİŞİ KAYIP

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun AFAD İl Müdürlüğü'nde yaşanan sel felaketi sonrası Hasar Tespit ve Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası konuşan Bakan Soylu, "İlk önce 5 vatandaşımızın mahusr kaldığı söylenmişti. Buradaki (Dereli) vatandaşlarımız kurtarıldı. Kapalı olan yollarımız var. Maalesef Tirebolu-Doğankent yolunun üzerinde Doğankent’e giderken bir jandarma aracımız, içerisinde 5 jandarmamızın bulunduğu araç 12. kilometresinde bir menfezde suların içerisine gömülü olarak kaldı.

Şu anda Jandarma Bölge Komutanımız orada, arama kurtarma timlerimiz orada, aracı görüyorlar ama ulaşamıyorlar ve yine orada bir iş makinesi, ekskavatörde bir operatör de maalesef kayıp. Tirebolu-Doğankent yolunda şu anda 5 metrelik bir menfezin çökmesi ile menfezin üzerinden araçların geçmesi esnasında 5 jandarmamız, 1 de operatörümüzün kayıp olduğunu söyleyebilirim. Buradaki arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle elektriklerin kesik olduğu noktalar var. Kayıp olduğunu bildiğimiz 6 kişi daha var. Toplam 12 kişi kayıp ihbarımız ve kayıp bilgimiz şu anda söz konusu. Dereli'de düğün salonunda 20 vatandaşımızı kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Tirebolu-Güce yolunda bir problem yok ama Güce’den sonra bugün yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerimizin de içerisinde bulunduğu toplam 20 kişilik, 8 kişisi bir noktada, diğerleri başka bir noktada olmak üzere şu anda onlar da mahsurlar ve onlara da ulaşılamıyor. Tüm arama kurtarma ekiplerimiz çalışma halindeler. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Vefat bilgimiz yok. Kayıp bilgimiz var. İnşallah onların kurtarma bilgisini vatandaşlarımıza veririz. Allah yardımcımız olsun" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu geçmiş olsun dileklerini yinelerken, yarın için de Doğankent, Görele ve Çanakçı ilçelerinde yağış uyarısında bulundu.

CAN KAYBI 4'E YÜKSELDİ

Selin vurduğu Dereli ilçe merkezinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ölü sayısının 4'e çıktığını, bunlardan 1'inin kayıp jandarma olduğunu ve kayıp 11 kişiyi ise arama çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Bakan Soylu, "Şu ana kadar 127 vatandaşımız, arama kurtarmada kurtarıldı" dedi.