CiddiGazete- Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah hayatını kaybetti.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, "Doğu Türkistanlı dava adamı, Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Vekili Hızırbek Gayretullah bugün vefat etmiştir. Merhumun cenazesi öğle namazını müteakip yarın (Perşembe günü) Ataşehir, Örnek Mah. Türkistan Camii'nden kaldırılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Gayretullah'ın hayatını kaybetmesinin ardından Orkun Vakfı da bir açıklama yayınladı.

Orkun Vakfı'ndan yapılan açıklama şöyle:

"1962 yılında Türkçüler Derneği'nde başlayan ve günümüze kadar devam eden kadim dostluğumuz ve Türkçü dava arkadaşımız olan Ulu Türkistan'ın mümtaz şahsiyetlerinden Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hızırbek Gayretullah Hakk'ın rahmetine ermiş, uçmağa varmıştır.

Hızırbek Gayretullah, 1962 yılı Ocak ayında İstanbul'da çıkan, İsmet Tümtürk'ün sahibi ve Altan Deliorman'ın Genel Yayın Yönetmeni olduğu Milli Yol dergisinde, Yeni Delhi'de sürgünde bulunan Alpaslan Türkeş'in idamlara karşı yazdığı açık mektubu yayınlayan İdare Müdürü olarak, Türkçülük mücadelesinin çileli ve ıztıraplı yollarında imtihan geçirmiş ve bir bedel ödemiş Türkçü bir dava adamı arkadaşımızdı.

Kendisine Tanrı'dan rahmet, kederli aile fertlerine sabır ve ecir niyaz ederim.

Türk dünyasının ve Türkçülerin başı sağ olsun.

Tanrı Türkü Korusun."

HIZIRBEK GAYRETULLAH KİMDİR?

Hızırbek Gayretullah, 1940 yılında Doğu Türkistan'ın Manas ilçesinin Alankı yaylasında dünyaya geldi. Büyük dedesi Baytik, kuzeydoğu Kazakistan'ın (Zeysan, Sarıterek, Kendirlik, Kögeday ve havalisi) Çarlık Rusyası'nın Bolısı (Mutasarrıf) idi.

Dedesi Muhammed Can, alim ve molla idi. Babası Kaynaş, Manas Emniyet Müdürü olup, 1949 yılının sonlarında Doğu Türkistan'ı Kızıl Çinlerin işgal etmesi üzerine Türkiye'ye göç etmiştir.

Tahsil hayatını Türkiye'de gören Hızırbek, çeşitli gazetelerde yazarlık yapmış olup, yayınlanmış beş kitabı bulunmaktadır.

Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu, Aydınlar Ocağı İstişare ve Bilim Kurulu ve Kazakistan Yazarlar Birliği üyesidir. Türk Göçmen Mülteci Dernekleri Federasyonu Doğu Türkistan Temsilcisi, Federasyonun yayın organı Türk Yurdu Dergisi teknik sekreteri, Türkistan Doğu Türk İlleri Derneğinin Yönetim Kurulu üyesidir.

Doğu Türkistan konusunda Kayseri'de yayımlanan aylık İstiklal Gazetesi'nin köşe yazarıdır.

Sovyetler Birliği'nin yıkılması ile Türk Cumhuriyetlerindeki ticari ve kültürel faaliyetleri yakından takip etmiş, iş adamlarımızın bu bölgelerde ticari bağlantılar kurmalarına ön ayak olarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmuştur.