CiddiGazete- Her meslek gibi avukatlar da coronavirüs tedbirleri kapsamında ciddi işgücü ve gelir kaybı yaşayarak, süreçten olumsuz etkilendi. Adli mercilerin tatil edilmesiyle evlerine çekilen avukatlar, mali zorlukları yenmek için Baroların alacağı tedbirleri beklemeye başladı.

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu da hazırladığı öneri paketini Baro'nun dikkatine sunarak, çözüm bulunmasını talep etti.

İŞTE İMAG'IN MESLEKTAŞLARININ SORUNLARINI DİLE GETİRDİĞİ VE ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNDUĞU AÇIKLAMA:

Dünya ve yurt genelinde süren Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler gereği adli mercilerinin -icra müdürlükleri dahil- fiilen çalışmaya başlama süreleri 15.06.2020 tarihine kadar ertelenmiştir.

Bu süre zarfında avukat meslektaşlarımızın karşılaşması kaçınılmaz olan maddi zorlukların bir nebze olsun telafisi için İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu olarak tespit ve önerilerimizi içeren açıklamamızı kamuoyuyla paylaşıyoruz:

1- Yurt genelinde tedbirler alınarak AVM ve berber dükkanlarının, konaklama merkezlerinin açılma tarihinin 11 mayıs tarihi olarak belirlenmesine rağmen Adliyelerin faaliyet tarihinin belirlendiği süre konusunda Türkiye Barolar Birliğinin diğer meslek kuruluşları kadar etkin bir çaba göstermediği açıktır.

Bu süre zarfında meslektaşlarımızın karşı karşıya bulunduğu maddi sorunların dönemini 01.04.2020- 30.06.2020 tarihleri de dahil olmak üzere belirlemiş olmaktayız. Bu süreler zarfında Türkiye Barolar Birliği olarak bir takım tedbirlerin alınması zaruridir.

2- Adli sürelerin durdurulma tarihinin 1 Haziran’a çekilmesi ve bu tarih itibari ile vekille takip edilen tüm iş ve işlemlerde adliyenin rutin çalışma düzenine geçmesi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. Adli tatil bu seneye mahsus olarak 20 günle sınırlandırılmalıdır.

3- Adli yardım, CMK, beraat eden sanık müdafiliği ücretlerinin önemli bir kısmı Adalet Bakanlığı tarafında halen ödenmemiştir. Alacakları bulunan meslektaşlarımızın kimlik ve alacak bilgilerinin Adalet Bakanlığından ivedilikle temin edilerek, meslektaşlarımız ile Barolar Birliği arasında gerçekleşecek temlik neticesi Barolar Birliği Sosyal Yardımlaşma Fonundan her bir meslektaşımızın hesabına alacak tutarlarının yatırılmalıdır. Meslektaşlarla yapılan alacağın temliki sözleşmelerinin internet ortamında barolar birliği internet sitesi üzerinden kendilerine verilecek şifre ile gerçekleştirilmesi mümkündür.

4- Meslektaşlarımızın gerekli belgelerle başvurmaları halinde;

a- Konut ve iş yeri kiralarının her birinin (kira sözleşmelerinin kendi adlarına olması şartıyla) 2.000,00 TL üst sınır ile sınırlandırılarak 01.04.2020- 30.06.2020 tarihleri arasındaki 3 ayık kira bedelleriyle birlikte bu dönemlere ait konut-iş yeri aidat bedellerinin her birinin 250,00 TL üst sınır belirlenerek kendilerine ait banka hesap numarasına nakden ödenmelidir.

b- Konut ve iş yerlerine ait aynı tarihler arası doğalgaz-elektrik-su-internet giderlerinin fatura ibrazıyla aynı banka hesapalarına beher fatura tutarının 150,00 TL ile üst sınırlandırılarak hesaplarına ödeme yapılmalıdır.

c- Belirtilen 01.04.2020- 30.06.2020 tarihlerinde asgari geçim giderleri dikkate alınarak 3 aylık dönemin tamamına yönelik 1 ay asgari ücret tutarında ödemenin tek bir seferlik ve 1 aylık asgari ücretle sınırlandırılarak peşin olarak ödenmelidir.

5- Bağlı çalışan meslektaşlarımız arasında iş akdi sona erdirilmiş olanlar tespit edilerek beher ay için 1 aylık asgari ücret tutarında kendilerine ödeme yapılmalıdır.

6- Meslekte kıdem şartı aranmaksızın tüketici- ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak isteyen meslektaşlarımızın Türkiye Barolar Birliği resmi internet sayfasında oluşturulacak bir başvuru alanına yapacakları talep girişleriyle, 1 haftalık başvuru süresi sonunda belirlenen kredi başvuru sayısı bir dosya haline getirilip, Türkiye genelindeki kamu ve özel bankalarla Barolar Birliği nezdinde yapılacak “ kredi çekim tarihinden itibaren 3 ay ertelenmeli, düşük faizli ve uzun vadeli” kredi seçenekleri konusunda anlaşma sağlanmalıdır.

7- Sosyal Yardımlaşma Fonunda mevcut birikim meslektaşlarımızın acil ihtiyaçları için ivedilikle devreye sokulmalıdır.